Medalion Cultural Aniversar „Claudia Popdan – 80”

Vineri, 11 martie, de la ora 17.00, în organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT), în parteneriat cu Școala de Arte și cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, va avea loc Medalionul Cultural Aniversar „Claudia Popdan- 80”, la sediul Școlii de Arte.

Basarabeancă de origine, Claudia Popdan, născută Lisnic, a văzut lumina zilei în data de 11 martie 1936, în localitatea Cobâlea (azi Republica Moldova). A fost o elevă eminentă, iar părinţii se hotăresc ca fiica lor să urmeze studiile la Liceul Pedagogic din Satu Mare.

Talentul deosebit şi vocea clară şi frumoasă determină dascălii să o sfătuiască să urmeze Conservatorul de Muzică din Cluj-Napoca. Între timp se cunoaşte cu artistul plastic Ion Popdan cu care se căsătoreşte în anul 1965. După absolvirea Conservatorului este repartizată la Teatrul din Baia Mare ca solistă vocală.

Din anul 1966 a predat la Şcoala Populară de Arte din municipiul Satu Mare, iar între anii 1974-1978 a fost numită directoare la Liceul de Muzică, îndeplinind şi funcţia de Secretar de Muzică la Filarmonica de Stat.

A fost prezentă în viaţa culturală a municipiului fie ca solistă de muzică la diferite spectacole şi recitări, fie ca dirijor. Claudia Popdan fiind timp de 27 de ani dirijorul corului mixt „Gaudeamus”.

A colaborat cu pianişti deosebiţi din România, precum Weis Ferdinand şi Rónai István, a prezentat Lieduri de Ludvig van Bethowen şi Claude Debusy.

cj

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.