Aniversare Ignație Borza la Carei

Carei

Astăzi, 7 martie, Direcția de Cultură și Despărțământul „Astra” Carei, Asociația „Unirea 2009”, în colaborare cu Protopopiatul Ortodox Carei și Școala „Vasile Lucaciu” din oraș, au organizat un scurt moment festiv în cinstea preotului militar Ignație Borza.

Manifestarea a debutat în sala festivă a Școlii Gimnaziale „Vasile Lucaciu” din Carei, în prezența unor elevi și cadre didactice, unde au luat cuvântul Bogdan Georgescu, care a vorbit despre cât de important este să cinstim personalitățile care s-au născut și au trăit pe aceste meleaguri și Daniela Ciută, președinta Despărțământului „Astra” Carei, care a evocat personalitatea lui Ignație Borza.

Evenimentul s-a încheiat la placa comemorativă situată în Carei, pe strada Doina, pe clădirea Protopopiatului Ortodox, unde cei prezenți au depus o coroană și au rostit o rugăciune în amintirea lui Ignație Borza.

Preotul militar ortodox careiean, Ignație Borza s-a născut acum 126 de ani. După studiile liceale de la Beiuș, a urmat teologia la Oradea. Din 1929 a slujit în localitatea natală, Carei. Peste câțiva ani va face parte din comitetul vicearhidiaconal Satu Mare. A fost președinte al comitetului școlii elementare de stat din Carei, predând teologia ortodoxă la Liceul „Vasile Lucaciu”.

Foarte activ pe tărâm cultural a fost membru pe viață al „Astrei”. S-a stins din viață în 1946.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.