O nouă premieră prezentată de Trupa „Harag György”

teatru1

teatru2

teatru3

teatru4

Sâmbătă, 5 martie, începând cu ora 19.00, Trupa „Harag György” prezintă o nouă premieră, un spectacol realizat după celebra operă a lui Örkény István, „Familia Tot”. Spectacolul, în regia lui Sorin Militaru urmează să aibă loc în sala mare a Casei de cultură a sindicatelor,cu titrare în limba română.

„Familia Tot” primește în liniștita lor casă pe superiorul fiului lor, soldat pe frontul de est al celui de-al Doilea Război Mondial. Sistemul nervos deteriorat de război al maiorului pune la încercare nu doar pe însuși maiorul, ci și familia. În persoana maiorului apare în viața lor însăși puterea. Maiorul, pe front stăpân vieții și al morții, se instalează, ca un zeu păgân, în existența familiei și perturbă viața întregii comunități: de el depinde supraviețuirea fiului. Îl tem și îl omagiază, chiar și în ciuda chinurilor, încearcă să îl iubească căci este singura lor speranță. Îi satisfac și cele mai absurde dorințe, îl idolatrizează și îl servesc, viața lor devine o continuă rugăciune absurdă adresată maiorului pentru viața copilului mult iubit. Dar până când poate dura acest pomelnic în aparență fără sfârșit? De câte ori poate fi umilit omul? Apelând la comparația lui Örkény preluată de la Camus am putea întreba: de câte ori se încumetă Sisif, respectând sentința zeilor, să rostogolească stânca către vârful muntelui? Se revoltă oare, iar dacă da, nu va fi oare prea târziu?

Unde a început de fapt acest chin de Sisif al familiei Tót? Are oare un sfârșit? Oare zeul puterii nu este mereu prezent peste tot? Aparenta idilă, imaginea căminului liniștit au fost oare realitate? Și dacă toate acestea nu sunt decât niște peretare frumos colorate, niște aparențe în umbra unei noi încarnări a puterii?

Directorul artistic al Trupei „Harag György”, Bessenyei Gedő István, a menționat că această piesă, la fel ca Pescărușul lui Cehov, este una care trebuie inclusă în programul oricărui teatru fix. Acest spectacol este cu atât mai special cu cât se întâlnesc din nou două tradiții teatrale diferite, cea maghiară și cea română, o întâlnire care, la fel ca până în prezent, se arată a fi foarte fructuoasă. Este interesant să remarcăm cum vede tradiția teatrală românească, centrată pe vizualitate, această piesă care se înscrie în canonul dramaturgiei maghiare.

La conferința de presă, regizorul Sorin Militaru a menționat că i-a făcut mare plăcere să lucreze cu echipa sătmăreană, actorii merită toate felicitările. În ce privește concepția montării, a lucrat conform propriului punct de vedere.

Bilete pentru spectacol se pot achiziționa la agenția teatrală de pe strada Horea de luni până vineri între orele 10.00 și 17.00 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.