Ce culori sa alegi pentru peretii tai pentru un design perfect

Selectarea culorilor peretilor poate fi cea mai dificila sarcina atunci cand renovam. Ne dorim ca rezultatul final sa ne reprezinte, dar in acelasi timp ne dorim culori versatile, usor de asortat, in caz ca avem in plan sa facem schimbari de mobila sau amplasare in viitor. Totusi, alegerea culorilor neutre sau a clasicului alb nu trebuie sa fie solutia universala. Iata cateva sfaturi care sa te ghideze pentru alegerea culorilor potrivite pentru peretii casei tale.

pereticulori

Cum sa alegi culoarea peretilor in functie de spatiu?

Specialistii au creat o serie de reguli universal valabile in ceea ce priveste design-ul peretilor, astfel incat sa reusim sa punem in evidenta cat mai bine spatiul unei incaperi, ajutandu-ne de culoare:

  • Incaperi mici: dupa cum stii deja, culorile deschise creaza senzatia de spatiu. Alege alb, crem sau bleu azur daca iti doresti sa maresti optic camera.  Sfat extra: vopseste usa in aceeasi nuanta cu peretii, niciodata nu opta pentru cotrast, caci vei anula efectul de spatiu creat de culoarea deschisa a peretilor.
  • Incapere cu tavan inalt: pentru a echilibra proportiile, este recomandat sa alegi o nuanta mai inchisa pentru tavan, decat cea pe care o vei folosi pentru pereti. Daca iti doresti, totusi, sa vopsesti totul intr-o singura culoare, opteaza pentru un parchet sau covor inchis la culoare.
  • Incapere cu tavan foarte jos: pentru a nu crea senzatia de sufocare, specialistii recomanda sa vopsim peretii in culori luminoase, vesele, iar tavanul sa fie intotdeauna alb! De asemenea, opteaza pentru o nuanta calda atunci cand alegi parchetul si covorul.
  • Incaperi tip „vagon”, lungi: cu siguranta iti doresti sa echilibrezi lungimea si latimea camerei. Pentru asta, se recomanda doua nuante contrastante: peretii de pe laturile scurte se vor vopsi in culori mai inchise, pentru a crea senzatia de apropiere, iar ceilalti doi se vor vopsi in culori deschise, reci, pentru a crea senzatia de spatiu mai larg. De asemenea, amenajeaza camera pe latime, niciodata pe lungime: canapeaua va sta intotdeauna pe unul din peretii de pe latura lunga, iar mobila de perete pe peretele opus.

Cum sa alegi culoarea peretilor in functie de… energie

E de la sine inteles ca incaperea in care ne petrecem timpul ne influenteaza starea, atat prin felul in care este amenajata, cat si prin culoarea peretilor. In functie de nuante, culorile peretilor pot influenta mult atmosfera unui camin. Iata cum:

  • Culori reci sau calde? Culorile calde (galben, portocaliu, rosu si nuante derivate) sunt cele care emana energii de vigoare, calme, ospitaliere. De aceea, de exemplu, holurile sunt adesea vopsite in crem sau galben, iar camerele de zi sunt de cele mai multe ori colorate cald, pentru a oferi senzatia de confort oaspetilor. Culorile calde ceva mai puternice cum sunt portocaliul si rosul sunt cele care stimuleaza apetitul, asa ca, le poti lua in considerare pentru bucatarie. Culorile reci (volet, albastru, verde si nuante derivate), pe de alta parte, sunt cele care ajuta la relaxare, insufland senzatia de puritate, curatenie, prospetime. Asadar, ia-le in calcul pentru dormitor!
  • Culori Feng Shui? Daca esti un adept al acestei filozofii, probabil stii deja ca in Feng Shui culorile sunt impartite in doua categorii: yin si yang. Fiecare dintre ele este adresata unei anumite energii si se preteaza unui anumit punct cardinal. Asadar, pentru camerele orientate spre nord sau nord-est, ar trebui sa alegi nuante de gri sau alb! Daca ai o incapere orientata spre sud-est si sud-vest, alege indraznet: roz, rosu, portocaliu sau galben. Pentru nord-vest si sud-vest se recomanda galben si bej, pentru lumina. Iar, in final, daca ai o incapere orientata spre est, sud-est sau nord, alege albastru si nuantele derivate din aceasta culoare.

Sursa: Adrenco.ro

Un Comentariu la "Ce culori sa alegi pentru peretii tai pentru un design perfect"

  1. Pingback: Decorațiuni care completează perfect stilul rustic al caselor din Harghita | Ziare Prahova

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.