Parteneriat între Consiliul Județean și GAL-urile din județ

Județul Satu Mare a devenit membru asociat în cele patru Grupuri de Acțiune Locală (GAL) din județul nostru. Scopul acestui parteneriat este de a sprijini atragerea de fonduri europene și de a înființa unități de depozitare, procesare și valorificare a produselor fermierilor.

În cadrul unei conferințe de presă organizată astăzi, 1 martie, președintele Consiliului Județean (CJ) Satu Mare, Adrian Ștef, a declarat că instituția pe care o conduce va sprijini funcționarea GAL-urilor, cu o cotizație anuală de 150.000 lei.

Alături de Ștef la conferința de presă au participat și reprezentanții celor patru GAL-uri din județ: Toga Istvan (GAL Sud-Vest Satu Mare), Toga Judita (GAL Zona Sătmarului), Maria Turtureanu (GAL Țara Oașului) și Adrian Bratosin (GAL Microregiunea Someș-Codru).

„Care este obiectivul nostru principal? Sprijinim procesul de absorbţie a fondurilor europene. Noi vrem să ne urmărim un obiectiv şi anume înfiinţare de centre de colectare, depozitare, prelucrare, valorificare a produselor agricole. Este un lucru esenţial, şi un sprijin mare pentru mici fermieri. Este o condiţie să existe în aceste ghiduri care vor fi creionate, care sunt în lucru în momentul de faţă, această axă unde putem aplica pentru aceste centre”, a declarat Ștef.

Totodată, șeful CJ spune că prin înființarea unor unități de depozitare, procesare și valorificare a produselor, fermierii vor putea negocia cu marile lanțuri de magazine și astfel își vor putea vinde mai bine marfa.

În luarea de cuvânt, Toga Istvan a subliniat faptul că în perioada de programare 2007-2013, cele patru GAL-uri care funcționează în județ au atras în total 10 milioane de euro. De asemenea, acesta s-a arătat încrezător în faptul că în perioada 2014-2020, GAL-urile din județ vor atrage aproximativ 15 milioane de euro.

GAL

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.