Daniel Buda: Fermierii din România trebuie să se organizeze în asociații

Daniel Buda

pnl

Organizarea fermierilor în asociații este singura soluție pentru dezvoltarea sectorului agricol din România, este de părere europarlamentarul PNL Daniel Buda, prezent astăzi, 27 februarie în județul Satu Mare. În cursul zilei acesta s-a întâlnit cu fermierii din zona Păulești. Despre concluziile acestor întâlniri Buda a vorbit în cadrul unei conferințe de presă organizate la sediul PNL.

Alături de Buda, la întâlnirea cu jurnaliștii au participat și co-președinții Organizației Județene a PNL Satu Mare, Romeo Nicoară și Adrian Cozma.

În opinia europarlamentarului Daniel Buda, fermierii din România trebuie să înțeleagă importanța formării unor asociații de profil. Cu toate acestea, Buda recunoaște că și în România, precum și în alte țări din Europa de Est există o oarecare teamă față de astfel de asociații, având în vedere că mulți se gândesc la acele Cooperative Agricole de Producție (CAP) care existau înainte de 1989.

„Singura șansă care poate permite fermierului supraviețuirea într-o piață concurențială extrem de complicată este asocierea între fermieri și între cei care sunt actori pe aceeași piață. Aici discutăm despre asocierea fermierilor care cresc vaci de lapte, a celor care cresc oi, a celor care cresc vaci de carne, asocierea celor care cultivă cereale, legume și așa mai departe. Pentru că nu au altfel capacitatea de a face față fermierilor din celelalte state ale Uniunii Europene, acolo unde, să știți că fenomenul de asociere este în proporție de 90%. Din păcate, în România, în momentul de față avem un procent de asociere foarte redus, foarte lent, de maxim 10%. Ori dacă acești fermieri nu vor înțelege că trebuie să-și unească eforturile pentru a-și crea propriile capacități de producție, fie că discutăm de mici fabrici de procesare, fie că discutăm de mici abatoare, fie că discutăm de mici depozite de cereale sau de legume, nu vor avea posibilitatea să lupte cu ceilalți fermieri care, dincolo de chestiunea pe care o știm cu toții, cea legată de subvențiile agricole care acolo sunt mai mari în celelalte state, au și o altă capacitate de organizare”, a declarat europarlamentarul.

Totodată, Daniel Buda le-a solicitat în mod public miniștrilor Agriculturii și Finanțelor să facă tot ce este necesar ca asociațiile și cooperativele agricole să beneficieze de scutirea de impozite „pe cei cinci ani de zile prevăzute de lege, dar care nu se regăsesc în codul fiscal”.

Daniel Buda a vorbit și despre importanța absorbției fondurilor europene. Potrivit acestuia, rata de absorbție a României este scăzută deoarece documentațiile care trebuie depuse pentru accesarea acestor fonduri sunt extrem de laborioase. În opinia europarlamentarului, din cauza documentației foarte stufoase, țara noastră a pierdut sume importante și astfel se explică și decalajul existent între fermierii din UE și cei din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.