Vaticanul a postat scrierile lui Euclid pe internet

Euclid

Ca parte a unui proiect care vizează punerea la dispoziția publicului a unei părți din comorile Bibliotecii Vaticanului, specialiștii au postat pe internet singurul manuscris din lume care conține cuvintele și diagramele originale ale lui Euclid, părintele geometriei.

Astfel, vizitatorii site-ului Bibliotecii Vaticanului www.vatlib.it pot vedea, versiunea originală a teoremei lui Pitagora care demonstrează proporțiile laturilor unui triunghi.

Părintele geometriei a trăit aproximativ în jurul anilor 325-265 î.Hr. Documentele pe care el însuși le-a scris sunt pierdute, dar copii după acestea au fost făcute de copiști acum mai bine de 1000 de ani.

Versiunea lucrării sale „Elementele” (“Stihia”) care face parte din biblioteca papală a fost copiată în limba greacă în secolul al IX-lea după Hristos. Ca una dintre cele mai prețioase artefacte din domeniul științei, lucrarea a fost disponibilă până acum numai pentru cercetătorii acreditați la Roma.

Finanțată prin donații, Biblioteca Vaticanului digitalizează în medie 2000 de lucrări vechi pe an. Vaticanul are în patrimoniu 83.000 de manuscrise.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.