Știați că …

carte

Petru Bran

„Mărgăritarie seu Sentintie poetice; Filosofico-moralo-estetice” este prima carte în limba română tipărită la Satu Mare ? Volumul a apărut în 1874 și a fost tipărit de Petru Bran (1821-1877).

Mai trebuie spus că Petru Bran şi Moise Sora Novacu, sunt cei care pun pentru prima dată în circulaţie prin scris numele de Satu Mare („Satumare”, după ortografia vremii).
Numele de „Satumare” este cuprins în cuvântarea rostită de Petru Bran la data de 12 octombrie 1859, la deschiderea festivă a Catedrei de Limba și Literatura Română în cadrul Gimnaziului Catolic Regal din Satu Mare.

„ORAŢIUNE la deschiderea catedrei de limba si literatura romana in gimnasiulu din Satumare in 12 Octobre 1859 disa de Petru Branu protopopulu locale si profesorale subst. al limbei romane”, și-a început alocuțiunea dascălul sătmărean.

Petru Bran s-a născut la 21 ianuarie 1821 în comuna Tohat (judeţul Sălaj), într-o familie de preoţi. La 12 octombrie 1859 înființează prima catedră de limba română din Satu Mare, în cadrul Gimnaziului Catolic Regal. Apoi, pune bazele unei „Societăţi de lectură a elevilor români din Satu Mare”. În 1874 tipăreşte volumul „Mărgăritarie” sau „Sentintie poetice; Filosofico-moralo-estetice”, prima carte în limba română tipărită la Satu Mare.

Dascălul Petru Bran iese din învăţămînt în 1876 şi peste un an, în 1877, se stinge din viaţă la 56 de ani, doar la câteva luni după moartea soţiei sale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.