Primii absolvenți ai Școlii Siguranței „Tedi”

absolventi

Proiectul naţional Şcoala Siguranţei „Tedi”, realizat de Poliţia Română în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi Tymbark Maspex Romania este adresat copiilor din clasele a I-a din întreaga ţară, copii aflaţi la vârsta primelor decizii individuale care le pot afecta viaţa.

14 şcoli din judeţul Satu Mare s-au înscris în proiectul Şcoala Siguranţei „Tedi”, elevii urmând să desfăşoare o serie de activităţi educative vizând o mai mare siguranţă a acestora pe stradă, la şcoală sau acasă. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii sprijină realizarea acestor activităţi prin participarea poliţiştilor la astfel de acţiuni.

Primele activităţi din judeţ au avut loc în 18 februarie 2016, în Mădăras şi Ardud fiind susţinute de inspector principal de poliţie Felicia Hrihorişan, din partea IPJ Satu Mare şi comisar şef Viorel Variu, şeful Poliţiei Oraşului Ardud.

Elevii din clasa a I-a ai Şcolii Gimnaziale Mădăras au aflat de la poliţişti care sunt principalele reguli de circulaţie pe care cei mici trebuie să le respecte în traficul rutier în calitate de pietoni, pasageri sau biciclişti. Semnele de circulaţie explicate pe înţelesul lor, dar şi imaginile cu situaţii concrete în care şcolarii se pot regăsi atunci când circulă pe stradă ori se joacă în diverse locuri, au stârnit interesul copiilor pentru tema prezentată. Elevii au urmărit şi un film educativ foarte interesant despre circulaţia rutieră, din care au realizat încă o dată cât de important este să ne protejăm viaţa şi sănatatea fizică şi emoţională.

Activitatea a fost coordonată la nivelul şcolii de învățătoarea Alina Matiş şi prof. Ligia Vălean.

Acţiuni similare au avut loc în aceeaşi zi şi la Liceul Tehnologic din Ardud. Aici elevii claselor a I-a A şi C, coordonaţi de doamnele învăţătoare Cristina Cherecheş şi Emanuela Gavrilaş, au primit cu entuziasm vizita poliţiştilor. Cele două întâlniri organizate cu copiii s-au dovedit a fi pe placul acestora, prin materialele sugestive prezentate, dar şi prin implicarea activă a celor mici în crearea unor scenarii posibile în traficul rutier.

Siguranţa personală a copiilor şi interacţiunea cu persoanele necunoscute a fost, de asemenea, un subiect abordat în cadrul întâlnirilor. Întrucât problema siguranţei rutiere este prioritară în zona Ardud, ca urmare a numărului mare de accidente grave produse pe drumul naţional ce străbate oraşul, poliţiştii prezenţi s-au axat mai mult pe această temă, subliniind, în fiecare întâlnire avută cu copiii, importanţa pe care fiecare trebuie să o acorde proprie-i persoane. A ne asigura de fiecare dată când trecem strada, chiar şi atunci când, teoretic, avem prioritate (pe trecerea de pietoni sau la culoarea verde a semaforului) este o bună dovadă că ne pasă de noi înşine şi ne preţuim viaţa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.