UDMR propune neimpozitarea clădirilor monumente istorice

Conferinta UDMR

Neimpozitarea clădirilor monumente istorice și reducerea impozitului plătit de persoanele fizice pentru imobilele în care se desfășoară activități economice, sunt două propuneri care vor fi supuse de către UDMR unor dezbateri în cadrul Consiliului Local Satu Mare. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă susținută azi, 18 februarie, de către deputatul UDMR Kereskenyi Gabor, respectiv de consilierul municipal din partea aceleiași formațiuni politice, Maskulik Csaba.

În luarea de cuvânt, deputatul Kereskenyi Gabor a declarat că la nivel național a fost inițiată o hotărâre de Guvern care prevede scutirea de la plata impozitelor a clădirilor monument istoric. „Vreau să spun că acest lucru prezintă interes și pentru noi, cei din Satu Mare, deoarece în municipiu sunt destul de multe clădiri monumente istorice a căror proprietari nu sunt oameni cu bani gata”, a declarat Kereskenyi. Acesta a mai subliniat și faptul că întreținerea unei astfel de clădiri este destul de costisitoare.

La rândul său, Maskulik Csaba s-a referit la o hotărâre luată anul trecut de către consilierii municipali prin care s-a stabilit aplicarea unei cote de 1,3% pentru imobilele aparținând unor persoane fizice dar în care se desfășoară activități economice. Consilierul UDMR, recunoaște că hotărârea luată anul trecut nu este una foarte inspirată, deoarece persoanele în cauză trebuie să plătească impozite mult mai mari. Astfel, Maskulik crede că se impune diminuarea acestei cote la 0,95%. Această propunere a UDMR va fi supusă unei dezbateri în cadrul Consiliului Local. Potrivit lui Maskulik, cota de 0,95% nu ar afecta în mod semnificativ bugetul municipiului.

Acesta a dat și câteva exemple: „Să luăm de exemplu, cazul unui avocat care își are biroul într-un apartament cu două camere pentru care până acum a plătit 240 de lei. Dacă se aplică cota de 1,3%, acesta ar urma să pălătească între 3.300 și 4.800 de lei”, spune consilierul UDMR.

4 Comentarii la "UDMR propune neimpozitarea clădirilor monumente istorice"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.