Aplicarea legii privind pensiile deputaţilor şi senatorilor, discutată în Parlament

Parlament

Senatorii și deputații discută astăzi, 11 februarie, normele de aplicare a legii privind pensiile speciale pe care şi le-au acordat.

Parlamentarii vor încasa pensiile din momentul în care au decizii de pensionare în sistemul de stat, iar cuantumul este de 0,55% din indemnizaţia de parlamentar, raportat la numărul de mandate încheiate, însă în limita a cel mult trei. Astfel, un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.

Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat de activitate parlamentară.

Vă reamintim că în sesiunea parlamentară trecută, preşedintele României a retrimis legea Parlamentului pentru reexaminare. În decembrie, şeful statului a promulgat actul normativ, fără a mai recurge la ultima cale de atac pe care o avea la dispoziţie, respectiv contestarea la Curtea Constituţională.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.