Copilul tău merge la grădiniță ?

sedinta

Sala mare de ședințe a Prefecturii Satu Mare a găzduit astăzi, 9 februarie, prima sesiune de informare cu privire la implementarea programului care încurajează înscrierea la grădiniță a copiilor între 3 și 6 ani, prin acordarea unor tichete sociale de câte 50 de lei lunar. Legea 248/2015 sau „Legea Fiecare Copil la Grădiniță” a fost votată de Parlamentul României și promulgată de președinte în noiembrie 2015.

La ședința de astăzi de la ora 11.00, au participat prefectul Eugeniu Avram, directori de școli și grădinițe, reprezentanții primăriilor din județ, a unor ONG-uri dar și toți cei interesați de acest program.

Potrivit Legii 248/2015, stimulentul de 50 de lei se acordă familiilor cu mai puțin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie și este condiționat de prezența zilnică a celor mici la grădiniță. Din evidențele Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Satu Mare reiese că în județul nostru sunt aproximativ 1.859 de potențiali beneficiari ai programului.

De fapt, programul național reglementat prin Legea 248/2015 preia mecanismul central al programului pilot „Fiecare Copil în Grădiniță” gândit în special pentru zonele rurale extrem de sărace și implementat, începând din 2010, de către Asociația OvidiuRo în parteneriat cu Ministerul Educației. Timp de 5 ani, OvidiuRo a implementat acest program pilot cu finanțare privată și prin voluntariat. Începând cu 15 februarie 2016, costul tichetelor sociale pentru grădiniță va fi acoperit de la bugetul de stat iar responsabilitățile implementării programului revin primarilor și directorilor de școli.

În baza programului, copiii eligibili vor fi identificați de asistenții sociali din primării, pe baza dosarului social care atestă un venit de sub 284 lei pe membru de familie. Suma de 50 de lei se va diustribui lunar în perioada septembrie-iunie, pe bază de cerere și declarație pe proprie răspundere completată de părinți sau de persoanele care răspund legal, cu suportul asistentului social, acolo unde este cazul. Înscrierea în program este deschisă până la finalul lunii noiembrie, pentru a permite familiilor să-și înscrie copiii la grădiniță și după începerea anului școlar. Suma de 50 de lei se acordă începând cu luna în care preșcolarul a îndeplinit criteriile de frecvență. Mai trebuie spus că mecanismul de acordare a tichetului nu ia în calcul ajutorul social, alocația, bursele, sau subvențiile agricole.

Tichetele pentru grădiniță vor fi distribuite de primării, conform formularului de prezențe completat de educatoare. Aceste tichete pot fi folosite doar pentru achiziționarea de produse alimentare, de igienă, îmbrăcăminte sa

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.