Hoteluri pentru insecte – o metodă ecologică și economică pentru agricultură durabilă

proiect2

proiect1

proiect3

În zilele de 6, respectiv 7 februarie a avut loc în Satu Mare o conferință în domeniul entomologiei și ocrotirea naturii. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectul „Hotelul pentru insecte – o metodă ecologică și economică pentru agricultură durabilă”, implementat de Asociația E-Consult Satu Mare.

În cadrul conferinței dr. Tamas Sike, președintele Asociației E-Consult Satu Mare și Levente Koczan, coordonatorul proiectului au prezentat activitățile realizate și rezultatele obținute, precum și dificultățile întâmpinate în cursul implementării.

Zoltán Laszlo, specialist în entomologie din partea asociației a detaliat rezultatele evaluării pe teren a hotelurilor pentru insecte amplasate, care arată că acestea au fost ocupate în număr mare de către speciile țintă. Importanța științifică a realizărilor este accentuată de faptul că au fost descoperite în adăposturile artificiale mai multe specii rare în fauna României. Specialiștii invitați au prezentat alte inițiative pentru protecția insectelor de interes conservativ, metode durabile și rezultate științifice care ajută la rezolvarea problemelor abordate.

În a doua zi a conferinței, experții sosiți din toată țara și din străinătate, reprezentanții diferitelor ONG-uri implicate în ocrotirea naturii, centre de cercetare și instituții de învățământ universitar, au participat la o excursie de studiu, ocazie cu care hotelurile pentru insecte au fost prezentate și la fața locului. Aici participanții au avut posibilitatea să studieze structura și conținutul acestor adăposturi artificiale. Excursia a fost urmată de un workshop, unde au fost evaluate rezultatele proiectului și au fost discutate posibilitățile de continuare a proiectului și posibilitățile de lărgire a activităților întreprinse.

Proiectul implementat de Asociația E-Consult Satu Mare „Hotelul pentru insecte – o metodă ecologică și economică pentru agricultură durabilă” este o inițiativă nouă și debutantă în România. Are ca scop diminuarea degradării agro-ecosistemelor, conservarea activă a habitatelor a insectelor polenizatoare, răpitoare și promovarea metodelor de agricultură sustenabile. În cadrul proiectului au fost amplasate adăposturi artificiale pentru insecte polenizatoare și răpitoare în 40 de localități din patru județe.

Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Valoarea finanțării nerambursabile este de 73.974 euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.