Vezi ce pedeapsă a primit lect. univ. Mariana Popa

Mariana Popa

Magistrații Curții de Apel Cluj au admis în ședința de astăzi, 4 februarie, apelul formulat de lectorul universitar Mariana Popa, cadru didactic la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad, filiala Satu Mare, condamnată în primă instanță la 5 ani și patru luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Astfel, completul de judecată de la Cluj a desființat sentința din data de 28 octombrie 2015 dată de Tribunalul Sălaj, condamnând-o pe Mariana Popa la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata termenului de supraveghere de 4 ani.

Totodată, Curtea de Apel Cluj a modificat și încadrarea juridică a faptei, din zece infracțiuni de luare de mită, într-o infracțiune de luare de mită în formă continuată, a schimbat pedeapsa dar și forma de executare a acesteia.

În consecință, Mariana Popa a fost condamnată la 3 ani de închisoare, însă instanța suspendă executarea pedepsei pe durata termenului de supraveghere de 4 ani. De asemenea, magistrații au decis și interzicerea unor drepturi „respectiv dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a exercita profesia şi de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe durata executării pedepsei”, se arată în sentința Curții de Apel Cluj.

Procurorii susțin că în calitate de cadru didactic coordonator al lucrărilor de licență, Mariana Popa a primit bani de la mai mulți studenți, încasând sume cuprinse între 250 și 300 de euro pentru fiecare lucrare de licență. Din ancheta realizată de procurori reiese că Popa trimitea studenților lucrările gata scrise în format electronic, prin e-mail.

Mariana Popa a fost arestată preventiv pentru o perioadă de 30 de zile în data de 21 iulie 2015. Ulterior instanța a dispus înlocuirea arestului preventiv cu cea de arest la domiciliu, după care, angajata Universității „Vasile Goldiș” a fost trecută sub control judiciar pe o durată de 60 de zile.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.