Noi prevederi pentru reducerea consumului de energie al clădirilor

energie

Guvernul a aprobat în ședința din 27 ianuarie, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), Ordonanța pentru modificarea şi completarea Legii nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, republicată.

„Am propus colegilor din Guvern o serie de modificări legislative importante ca să putem atinge țintele pentru anul 2020 la capitolul clădiri cu consum redus de energie pentru încălzire/răcire, pentru apa caldă, iluminat și electrocasnice. Proiectul aprobat miercuri era pe lista de măsuri prioritare ale ministerului pentru anul 2016; estimam realizarea lui implementarea în luna februarie, iată că am devansat puțin”, a declarat viceprim-ministrul Vasile Dîncu.

Noul act normativ prevede că toate clădirile noi, pentru care recepţia la terminarea lucrărilor se efectuează în baza autorizaţiei de construire emise începând cu 31 decembrie 2020, vor fi clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero. Pentru clădirile publice, regula se aplică începând cu data de 31 decembrie 2018. În această categorie intră clădirile la care consumul de energie este aproape egal cu zero sau este foarte scăzut şi este acoperit, în proporţie de minimum 10% cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsă la faţa locului sau în apropiere.

Clădirile cu consum mic de energie sunt avantajoase atât pentru utilizatorii lor, prin prisma facturilor reduse la utilități, cât și pentru mediu – întrucât contribuie la reducerea emisiilor poluante. Creșterea performanței energetice a clădirilor face parte din setul de măsuri stabilite la nivel european pentru atingerea Obiectivelor Europa 2020 în domeniul schimbărilor climatice şi utilizării durabile a energiei.

Ordonanța aprobată miercuri prevede și obligația primarilor din localităţile urbane cu mai mult de 5000 de locuitori să iniţieze planuri locale multianuale pentru a creşte numărul de clădiri noi şi existente al căror consum de energie este aproape egal cu zero.

MDRAP finanțează proiecte de reabilitare termică a clădirilor prin mai multe programe, guvernamentale și europene. În perioada 2009-2015 au fost reabilitate termic 59.544 de locuințe în 1.560 de blocuri prin Programul naţional privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe (reglementat de OUG 18/2009). Prin Programul Operațional Regional 2007-2013 au fost finalizate până la sfârșitul anului trecut, tehnic și financiar, proiecte pentru alte 70 de blocuri cu 3.153 apartamente (rezultatele finale urmând să fie disponibile la închiderea programului).

În perioada 2014-2020, proiectele pentru creșterea eficienței energetice în clădirile publice și rezidențiale sunt finanțate inclusiv din fonduri europene nerambursabile, prin Axa 3 a Programului Operațional Regional.

De la instituirea obligației de a elabora certificate de performanţă energetică a clădirilor, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice, în calitate de autoritate competentă, a organizat atestarea auditorilor energetici pentru clădiri, până la 31 decembrie 2015 fiind atestaţi peste 1600 de specialişti.

Ulterior adoptării prezentului act normativ, MDRAP va elabora/revizui reglementările tehnice referitoare la cerinţele pentru clădirile nZEB, cerinţele referitoare la sistemele tehnice ale clădirilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.