LaDorna preia Zuzu și Fulga

lapte

Cel mai mare producător de lactate din lume, grupul francez Lactalis, va cumpăra cel mai mare producător de lactate din România, pentru care va plăti 90 de milioane de euro. Altfel spus, LaDorna preia Fulga şi Zuzu.

Albalact este o afacere de familie, care a reuşit să transforme o fostă întreprindere de stat într-o companie eficientă. Lactalis este un gigant internaţional care nu a reuşit să se impună pe piaţă prin marca sa locală, LaDorna. Prin urmare, îşi cumpără poziţia de lider şi astfel va reuși să treacă în faţa celor de la Danone.

În prima etapă, compania franceză din spatele mărcii LaDorna va cumpăra 70% din acţiunile Albalact, producătorul laptelui Zuzu şi Fulga. Din cele 90 de milioane de euro oferite, 26 de milioane vor acoperi datoriile Albalact. Restul banilor, 64 de milioane de euro, vor ajunge în conturile acţionarilor care au acceptat să vândă.

Prin preluarea Albalact, grupul Lactalis devine noul lider. În 2014, ultimul an pentru care există date complete, LaDorna, marca francezilor, era pe locul 7 pe piaţa din România cu afaceri de aproximativ 40 de milioane de euro şi pierderi de două milioane şi jumătate de euro.

În urma acestei tranzacții, francezii de la Lactalis vor ajunge la afaceri de aproximativ 150 de milioane de euro, la o distanţă considerabilă de Danone.

Grupul Lactalis a ajuns în România în 2008, când a cumpărat LaDorna de la omul de afaceri Jean Valvis. Pe lângă produsele sub acest brand, vinde brânzeturile President, Galbanişi produsele Parmalat.

În cursul anului 2014, francezii au închis trei dintre fabricile de unt şi caşcaval pe care le aveau în judeţele Suceava şi Neamţ în încercarea de a reduce cheltuielile.

Albalact are doar două fabrici de procesare a laptelui, unde lucrează 1.000 de oameni, de două ori mai mulţi decât angajaţii pe care Lactalis îi are în România.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.