Milionarul sătmărean Dumitru Creștin, condamnat la 5 ani de pușcărie

Dumitru-Crestin

Dumitru Creștin, un om de afaceri originar din comuna Bixad, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare de Judecătoria Sectorului 1 București. Creștin a fost găsit vinovat de complicitate la abuz în serviciu. Decizia judecătorilor nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.

În același dosar au mai fost condamnați tot la 5 ani de închisoare și directorul general Scandia Sibiu, Adrian Gașpar, respectiv Bogdan Gheorghiu. Totodată, cei trei inculpați sunt obligați de instanță să plătească către CFR SA suma de 4.862.160,58 lei, iar judecătorii au mai dispus confiscarea a câte 41.170 lei de al fiecare dintre cei trei condamnați.

De asemenea, Judecătoria Sectorului 1 a decis menținerea sechestrului asigurător instituit asupra a două imobile aparținând lui Dumitru Creștin, respectiv Adrian Gașpar, dar și a sumelor de bani deţinute de Andrei Gheorghiu, până la concurenţa sumei de 4.862.160,58 lei.

Cei trei asociați și administratori la SC ROMTEHNO INVENT SA au fost trimiși în judecată în urmă cu trei ani de către procurorii DNA, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

Din rechizitoriul întocmit de procurori reiese că în 13 iunie 2001, în urma unei licitații organizate prin Bursa Română de Mărfuri, între SC ROMTEHNO INVENT SA și CN CFR SA a fost încheiat un contract de achiziții pentru instalarea unui sistem de monitorizare a o sută de kilometri de cale ferată. Contractul a fost câștigat de SC ROMTEHNO INVENT SA, însă nu avea niciun fel de activități și nici angajați. Mai trebuie spus că la licitație au depus oferte și alte două firme controlate de cei trei inculpați.

În perioada care a urmat încheierii contractului Gașpar, Creștin și Gheorghiu au întocmit facturi fiscale fără ca firma acestora să fi efectuat vreo prestație în baza contractului, încasând în mod necuvenit suma totala de 4.862.160 lei.

Cei trei au avut ca și complici alte persoane din fosta conducere a CNCFR, precum: Misir Mihail Gabriel, Olaeru Viorica, Vlăduț Ilie, Vlăduț Dragoș Vasile, Matei Maria Ana, Costea Octavian, Tolea Adrian, dar și administratori ai unor firme – Ilișcă Marius și Nicula Ovidiu Lucian.

Frații Dumitru, Ioan și Vasile Creștin dețin o avere impresionantă. Astfel, în București au mai multe vile care ocupă jumătate din strada Johannes Kepler din cartierul Tei. În satul Trip, comuna Bixad, familia Creștin dețin cinci case.

Numele fraților Creștin apar în privatizarea Scandia, privatizarea Protan sau scandalul Pieței Crângași.

De asemenea, procurorii DNA i-au anchetat pe Ioan și Vasile Creștin pentru implicarea în rețeaua care a obținut credite bancare ilegale de peste 85 milioane euro și care a afectat băncile BRD, Volksbank și ATE Bank.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.