Se schimbă grila de salarizare

salarizare

Proiectul Legii Salarizării Unitare, agreat la sfârșitul anului trecut de vechiul guvern a fost dat publicității recent de Uniunea Sindicală „Sanitas” București. Potrivit acestei grile de salarizare, un profesor debutant din învăţământul preuniversitar ar putea câștiga lunar între 2.080 și 2.590 lei, iar un profesor de liceu, gradul I cu peste 40 de ani vechime, între 4.953 lei şi 6.167 lei pe lună.

Totodată, un medic stagiar în unităţi sanitare va avea salariul între 2.704 lei şi 3.607 lei pe lună.

Astăzi, 19 ianuarie, are loc prima întâlnire a guvernului Cioloş cu sindicatele, în cadrul căreia se va stabili varianta de proiect a noii legi de salarizare unitară din sectorul bugetar. Apoi, variant stabilită de comun acord va fi discutată şi negociată cu confederaţiile sindicale.

Potrivit proiectului legii salarizării unitare agreată de vechiul Guvern, grila va avea un raport între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar, de 1 la 18.
În acest proiect de lege sunt luate în considerare cinci clase de salarizare: S – studii superioare, SSD – studii superioare de scurtă durată, PL – studii post-liceale, M – studii medii, M.G – studii medii şi generale, iar salariul de bază se stabileşte pe funcţii, clase potrivit studiilor, grade/trepte şi gradaţii.

Conform proiectului, fiecare funcţie are trei grade/ trei trepte şi debutant + promovare din 3 în 3 ani dacă a primit calificativul „foarte bine” de cel puţin două ori din partea comisiei desemnate din care fac parte şi sindicatele sau reprezentanţii salariaţilor.

De asemenea, fiecare grad/treaptă are cinci gradaţii și se avansează din 5 în 5 ani. Perioada de cinci ani poate fi redusă până la trei ani, dacă în ultimii doi ani consecutivi s-a obţinut calificativul maxim.

Totodată, se scot sporurile din salariul de bază. Potrivit proiectului fostului Guvern, pot fi acordate următoarele sporuri: 15% pentru persoane cu handicap vizual, 15% spor doctorat, 10% spor pentru activitate de control financiar preventiv, 20% localități isolate, însă suma sporurilor, compensaţiilor, primelor şi indemnizaţiilor individuale nu va depăşi 30% din salariul de bază.

Proiectul de lege prevede ca pentru orele suplimentare care nu pot fi compensate cu ore libere plătite în următoarele 60 de zile se va acorda un spor de 75% din salariul de bază.

Potrivit proiectului luat în discuție, persoanele care ocupă funcţii de conducere care prevede necesitatea studiilor superioare şi care nu au absolvit aceste studii, beneficiază de salariul de bază prevăzut pentru aceste funcţii, pentru o perioadă tranzitorie de maximum 5 ani, timp în care aceștia trebuie să obţină nivelul de studii prevăzut de lege.

Prevederile referitoare la detaşare, delegare şi mutare, acordarea concediilor, la cheltuieli de transport, cheltuieli cu cazarea şi locuinţa se menţin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.