Recensământul de iarnă a păsărilor acvatice

pasari

Societatea Ornitologică Română, sucursala Satu Mare în parteneriat cu specialişti din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) şi membri ai Corpului Voluntarilor Ecologi au participat în zilele de 12, respectiv 16 ianuarie la numărătoarea de iarnă a păsărilor ccvatice (International Waterbird Census/Midwinter Count).

În data de 16 ianaurie, la evaluare au participat și Silvia Cionca și Szabina Șipos, eleve în cadrul Colegiului Național „Ioan Slavici” din Satu Mare, în calitate de voluntari. Observaţiile s-au efectuat pe râul Someş în amonte de Satu Mare (localitățile Pomi și Valea Vinului) și în aval de municipiu pe o distanță de circa 2 km și s-au înregistrat atât speciile de păsări de apă cât și cele terestre prezente în zonă.

Acţiunea se înscrie în programul de evaluare pe termen lung a efectivelor de păsări organizat de Wetlands International (Zone umede internaționale) începând cu anul 1967 şi care se desfăşoară în fiecare an pe teritoriul a peste o 100 de ţări din lumea întreagă. Acest recensământ se efectuează concomitent pe tot teritoriul României.

În cadrul recensământului s-au colectat următoarele date: zona umedă vizitată (de-a lungul anilor se păstrează aceleaşi zone de observaţie), speciile de păsări observate, numărul exemplarelor /specie, starea habitatelor în care se fac observaţiile (apă îngheţată sau nu etc.), condiţiile climatice în care se desfăşoară observaţiile, ce mijloace s-au utilizat pentru observaţii (binoclu, lunetă,etc.).

Datele colectate arată că în aceste zone efectivele populaţiile păsărilor de apă sunt comparabile cu cele înregistrate în anul 2015 ceea ce denotă o stare bună a acestor zone umede. Aceste date vor fi incluse în situaţia centralizată la nivelul judeţului Satu Mare după finalizarea numărătoriilor efectuate şi în alte zone.

Datele colectate vor fi centralizate la nivel naţional şi internaţional şi vor servi la: evaluarea populaţiilor păsărilor de apă, a distribuţiei teritoriale precum şi a tendinţelor de evoluţie în timp a acestor populaţii; utilizarea speciilor de păsări de apă ca indicatori ai sănătăţii mediului înconjurător în general şi în mod special a zonelor umede , de ex.: scăderea efectivelor la o specie de pasăre de apă constituie un semnal de alarmă privind starea zonei umede în care trăieşte aceasta (poluarea apei şi a solului, fenomene de bioconcentrare a poluanţilor în hrana acestora, distrugerea habitatelor în care cloceşte şi se hrăneşte, vânătoarea escesivă, braconajul etc.);
conştientizarea comunităţilor privind importanţa deosebită, din punct de vedere ecologic, a zonelor umede în păstrarea echilibrului ecologic a ecositemelor şi în asigurarea resurselor regenerabile de care are nevoie societatea umană pentru asigurarea unei dezvoltări durabile care să asigure şanse de supravieţuire şi generaţiilor următoare (apă curată, hrană, medicamente, materie primă pentru industrie etc.).

Rezultatele evalurării recensământului aferent anului 2016 vor fi comunicate în cadrul seminarului organizat de APM Satu Mare, care se va desfășura în data de 2 februarie 2016 la muzeul cinegetic cu ocazia evenimentului ecologic „Ziua Mondială a Zonelor Umede”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.