Prefectul vine în sprijinul crescătorilor de animale

sedinta agricultura

Prefectul Eugeniu Avram a convocat astăzi, 18 ianuarie la cabinetul său o şedinţă pentru analizarea problemelor cu care se confruntă asociaţiile crescătorilor de animale, precum şi consiile locale deţinătoare de păşuni.

La această intâlnire au participat reprezentanţi din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Direcţiei Judeţene Agricole, Oficiului Judeţean de Consultanţă Agricolă, Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Oficiului de Ameliorare și Reproducție în Zootehnie (OARZ), Simion Ardelean primarul comunei Homoroade şi specialişti din cadrul Instituţiei Prefectului.

Conform Ordonanţei nr. 3/2015 aprobată prin Legea nr. 104/2015 se prevede obligativitatea transformării asociaţiilor producătorilor agricoli care au contracte valabile cu consiile locale de închiriere a păşunilor comunale, în grupuri de producători sau în cooperative agricole în vederea obţinerii subvenţiilor pentru suprafeţele de păşune din partea APIA. Odată constituite aceste grupuri de producători sau cooperative agricole vor trebui să desfăşoare activităţi economice ample dovedite cu documente contabile.

Un impediment în crearea acestora l-ar putea reprezenta nefinalizarea amenajamentelor pastorale, element cheie în încheierea contractelor de închiriere, conform Legii nr. 86/2014 preţul se stabileşte în funcţie de lucrările cerute prin amenajament. Conform reprezentanţilor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale termenul de constituire a acestor noi forme de asociere este anul 2016.

În urma aceste şedinţe s-au stabilit câteva propuneri pentru soluţionarea acestei teme, care urmează a fi transmise de către Instituţia Prefectului, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Prefectul Eugeniu Avram a cerut celor prezenţi cooperare instituţională şi implicare totală pentru rezolvarea acestei speţe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.