Cu prilejul „Zilei Culturii Naționale”, Ioniță G. Andron a fost celebrat la Negrești-Oaș

Negresti

„Ziua Culturii Naționale” a fost celebrată la Liceul Tehnologic „Ioniță G. Andron” din Negrești-Oaș printr-un simpozion dedicat patronului spiritual al acestui lăcaș de învățământ.

Evenimentul organizat de Consiliul Județean, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Muzeul Județean și Cenaclul „Cronograf” a întrunit câteva zeci de elevi de la această școală.

Simpozionul a fost susținut de: Felician Pop, directorul Muzeului Județean, Robert Laszlo, directorul CJCPCT, Loredana Știrbu, George Terziu, Teodor Curpaș, Florin Leșcău din partea Cenaclului „Cronograf”.

Amfitrionul manifestării a fost profesorul Ștefan Haiduc, iar invitații sătmăreni au reliefat personalitatea patronului spiritual al școlii, Ioniță G. Andron, și au adus în discuție probleme legate de identitate, și provocările globalizării, paradoxurile Oașului și dinamica dezvoltării mentalităților, subiecte care s-au dovedit a fi de un real interes pentru auditoriu.

Au fost dezbătute apoi probleme legate de criza sistemică a manualelor școlare, lipsa de adecvare a acestora la exigențele reale ale contemporaneității, precum și rolul tradiției în perpetuarea unui echilibru cultural și social. Oaspeții au donat liceului o fotografie autentică făcută de Ioniță G. Andron în 1968, precum și câteva seturi de cărți proprii.

Profesorul Teodor Curpaș i-a felicitat pe elevii școlii care au prezentat un inspirat moment liric din opera eminesciană și i-a lăudat pe dascăli și elevi pentru performanțele obținute.

Directorul CJCPCT Satu Mare, poetul Robert Laszlo a vorbit despre tendințele antreprenoriale și statutul social la oșenii pre și post Revoluție, subiect care a incitat o dezbatere aprinsă.

De asemenea, directorul CJCPCT a declarat că anul acesta va fi dezvelită statuia lui Ioniță G. Andron la Negrești-Oaș, iar directorul Muzeului, Felician Pop, a spus că în curând, întreaga colecție Ioniță G. Andron va ajunge în patrimoniul muzeului.

Manifestarea de la Negrești a fost una memorabilă, constituind o dublă surpriză atât pentru elevi, dar și pentru oamenii de cultură sătmăreni care au fost plăcut surpinși de viul interes pe care elevii negreșteni îl manifestă față de actul cultural.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.