„Ziua Culturii Naționale” sărbătorită și la Carei

Carei1

Carei2

Carei3

Carei4

Astăzi, 15 ianuarie, începând cu ora 10.00, cu ocazia „Zilei Culturii Naţionale”, în municipiul Carei au avut loc o serie de activităţi culturale organizate de Direcția pentru Cultură, Centrului Cultural al Municipiului Carei, Fundației de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi” și a Bibliotecii Municipale din oraș.

Astfel, la Castelul Károlyi a avut loc cea de-a treia ediție a „Maratonului poeziei românești”. În cadrul evenimentului, elevi de la instituțiile de învățământ din Carei au recitat poezii românești. Manifestarea a avut ca scop popularizarea autorilor români de poezie în rândul tinerilor și conștientizarea importanței cunoașterii propriilor valori culturale. Un grup de elevi ai Colegiului Tehnic „Iuliu Maniu” din Carei au şi interpretat trei melodii, moment care a adus un plus de emoție întregii manifestări. „Maratonul“ a fost moderat de Adrian Ștefănuți.

La Biblioteca Municipală Carei a avut loc prezentarea biografică „Mihai Eminescu – poetul de geniu al literaturii române”, realizată de reprezentantele instituției. La manifestare au participat elevii clasei I A, de la Școala Gimnazială Nr.3 Carei, însoțiți de învățătoarea Annamaria Diettrich. Micuții elevi au susținut un scurt moment artistic recitând din poeziile lui Mihai Eminescu și au cântat „O rămâi”. A doua parte a manifestării a cuprins lectura basmului eminescian „Făt Frumos din lacrimă”, ce a fost dezbătut la final spre buna înțelegere a textului de către elevii participanți.

Tot astăzi, reprezentanți ai Direcției pentru cultură și ai Fundației de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi” au depus coroane la plăcile memoriale ale oamenilor de cultură careieni, ca un omagiu pentru întreaga activitate a acestora: Simion Bărnuțiu, Corneliu Balla, Pall Francisc, George Marchiș, Stefan Ruha, Fényi István, Deák Endre, Péter Karácsonyi, Vasile Lucaciu, Vasile Vénig László.

Manifestările s-au încheiat seara, la Centrul Cultural Carei, în Sala „Deák Endre”, cu un recital extraordinar de muzică folk în compania interpretului Sorin Bălaj, precedat de un moment poetic realizat de elevi careieni. Au recitat: Anda David şi Darius Duțescu, ambii elevi ai Liceului Teoretic din Carei, Denisa Graz, Földvári Valentina, Iasmina Gorgan şi Andreea Mocan, eleve ale Şcolii Gimnaziale „Vasile Lucaciu” Carei. Poeziile au fost completate de trei momente muzicale pregătite de Formaţia de elevi de la Liceul Teoretic Carei(Manuel Chivari – solist, David Andrei – clape, Virgil Sava – vioară, Bodor Robert – acordeon ), care a interpretat „Pe lângă plopii fără soţ” coordonator profesorul Vlad Pașca și solistele Niculina Pop şi Larisa Latiş, eleve ale Liceului Teoretic din Carei, pregătite de profesorul Szűcs József, care au interpretat „Ploaie în luna lui Marte”, respectiv „Atât de dulce”.

Sorin Bălaj a încântat spectatorii cu melodii folk cunoscute, unele dintre ele fiind transpuneri după creaţii ale poeţilor Virgil Carianopol, George Vulturescu şi Mihai Eminescu.

Prezentatorul spectacolului a fost Adrian Ștefănuți.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.