Acțiuni de comemorare a șvabilor sătmăreni deportați în fosta URSS

Ioan Leitner

În cursul acestei luni, Forumul Democrat German (FDG) Satu Mare organizează mai multe acțiuni de comemorare a șvabilor deportați în fosta Uniune Sovietică. Anunțul a fost făcut de președintele Organizației Județene a FDG Satu Mare, Ioan Leitner, în cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi, 14 ianuarie.

În luarea de cuvânt, Leitner a subliniat faptul că șvabii deportați proveneau din mai multe localități din județ, iar dintre aceștia, mai mult de 1.000 de persoane nu s-au mai întors acasă „și au murit pe meleaguri străine, iar cei care s-au întors, au revenit bolnavi din cauza condițiilor grele care au fost acolo în vremea respectivă. Singura lor vină a fost că erau de naționalitate șvabă”.

Prima comemorare a victimelor deportărilor în fosta Uniune Sovietică a avut loc în data de 2 ianuarie, în localitatea Urziceni, unde mai trăiesc în prezent patru foști deportați. Este important de știut că în județul Satu Mare, la începutul anului 2015 mai trăiau 150 de foști deportați.

Urmează comemorările din Carei și Căpleni (17 ianuarie), Moftinu Mare (19 ianuarie), Ardud și Cămin (24 ianuarie), Satu Mare și Tiream (31 ianuarie). De asemenea, tot în 31 ianuarie va fi comemorarea și în localitățile Turulung și Beltiug, iar la începutul lunii februarie va avea loc în Poiana Codrului.

Comemorarea deportaților la nivel județean se va desfășura în localitatea Sanislău, în data de 24 ianuarie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.