Un veac de existență: Dorel Coica a premiat o sătmăreancă în vârstă de 100 de ani

Matolcsi Ida1

Matolcsi Ida2

Matolcsi Ida3

Una dintre cele mai în vârstă persoane din municipiul Satu Mare, Matolcsi Ida, a trecut în octombrie 2015 pragul unui veac de existență, o viață marcată de multe necazuri dar și momente trăite în tihnă, pline de fericire. Pentru a aduce o fărâmă de lumină în viața femeii, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, i-a înmânat o diplomă aniversară, un buchet de flori și un premiu în bani. Evenimentul a avut loc astăzi, 13 ianuarie în sala de ședințe a Primăriei Satu Mare. Matolcsi Ida a fost însoțită de una dintre nepoatele sale și de către soțul acesteia.

Matolcsi Ida s-a născut în 16 octombrie 1915, în Ungaria, la începutul unui secol ce anunța o grămadă de tragedii. A trecut prin anii cumpliți al celui de-al Doilea Război Mondial, a cunoscut lipsurile și necazurile unei lumi distruse din temelii, și care se zbătea să renască după ce „tăvălugul răului” a trecut ca o furtună peste întreaga planetă, însă niciodată nu și-a pierdut speranța într-o viață mai tihnită, mai așezată și lipsită de griji.

În 1944 s-a mutat în Satu Mare, unde s-a și căsătorit. Are doi copii, Erzsebet și Katalin, însă soarta a fost destul de cumplită și destinul i-a hărăzit cea mai grea lovitură pe care o poate suporta un părinte. Fiica cea mică a femeii, Katalin, a murit cu 13 ani în urmă. Pentru a nu sta singură, după moartea fiicei sale, bătrâna s-a mutat în Șimleu Silvaniei, la una dintre nepoate, care o îngrijește.

Nepoata femeii povestește că Matolcsi Ida a fost nevoită să se descurce singură după ce soțul ei s-a stins din viață în 1968, în urma unui atac cerebral. Primul copil s-a născut în 1944, iar câțiva ani mai târziu a venit pe lume și al doilea copil, Katalin. „Nu a avut niciodată probleme de sănătate. Nici capul nu a durut-o în veci. Niciun algocalmin nu i-a trebuit niciodată. Toată viața a scurmat grădina, a vândut la piață, altceva de lucru nu a avut. Eu zic că asta a ținut-o în viață. S-a gospodărit singură, neavând pe nimeni în spate ca la fabrică, să-ți urle în cap. Ea singură a fost și director și muncitor”, spune nepoata femeii.

Întrebată cum se simte la 100 de ani, Matolcsi Ida spune că „foarte greu, ca la o sună de ani. Simt că sunt foarte grei anii ăștia. Am fost sănătoasă toată viața. Niciodată nu am fost în spital. O singură dată am fost la doctor când mi-a scos câțiva dinți”.

Cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani, primarul municipiului Satu Mare i-a înmânat o diplomă aniversară, un buchet de flori dar și o sumă de bani, urându-i totodată, multă sănătate și viață cât mai lungă.

Potrivit edilului mai sunt trei persoane în Satu Mare care au împlinit vârsta de 100 de ani și alți șapte care au împlinit 90 de ani. „Din păcate, cu câteva săptămâni în urmă am aflat cu tristețe de moartea celei mai în vârstă persoane din Satu Mare. A avut 109 de ani”, spune primarul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.