Depășiri ale cotelor de atenție pe mai multe râuri din județul Satu Mare

Crasna1

Crasna3

Crasna5

În urma ploilor din ultimele zile, râul Crasna a ieșit din matcă la Moftinu Mic dar și la Domănești, însă situația este sub control. De asemenea, sunt înregistrate depășiri ale cotelor de atenție pe râul Tur (la Turulung), la barajul de la Călinești-Oaș și pe Valea Rea de la Huta Certeze.

Șeful Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Satu Mare, Vasile Andrieș spune că nivelul apelor este în scădere, codul portocaliu nefiind atins pe cursurile de apă din județ.
În schimb, Andrieș spune că atenționarea de cod galben rămâne valabilă și că sunt înregistrate depășiri ale cotelor de atenție pe râul Crasna, la Domănești (97 cm), pe râul Tur, la Turulung (16 cm), la barajul de la Călinești-Oaș (15 cm) și pe Valea Rea de la Huta Certeze (6 cm).

Șeful SGA Satu Mare a explicat semnificația celor trei coduri de inundații: galben, portocaliu și roșu: „Vorbim de cod galben de inundații când apa iese din albia minoră (din matcă) și ajunge până la baza digului. Codul portocaliu înseamnă că apa a ajuns de la baza digului până la jumătatea acestuia, iar codul roșu se instituie în momentul în care apa mai are aproximativ 50 de cm să ajungă la coronamentul digului (marginea superioară a digului). Nu ar trebui să fie probleme nici în caz de cod roșu, dacă nu sunt infiltrații în dig”, spune Andrieș.

Vă reamintim că Administrația Națională de Hidrologie a emis luni, 11 ianuarie, două coduri, unul galben și altul portocaliu de inundații pentru mai multe râuri din vestul, nord-vestul și nordul țării. Avertizarea de cod galben a intrat în vigoare luni la ora 18.00 este valabilă până miercuri, 13 ianuarie, ora 06.00. În schimb, avertizarea cod portocaliu de inundații anunțată ca fiind valabilă până astăzi, 12 ianuarie, ora 16.00 nu s-a atins, potrivit celor de clarate de Andrieș.

Sursa Foto: Daniel Vasile Todea (https://www.facebook.com/todea.daniel.3/posts/1083903721640177)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.