Adrian Cozma: „Satu Mare merită să fie un oraş mare, puternic şi valoros”

Adrian Cozma

Potrivit co-președintelui PNL Satu Mare, consilierul județean Adrian Cozma, municipiul reședință de județ are nevoie de o schimbare radicală în modul de administrare „revenirea economică și socială nefiind posibilă fără o puternică implicare în luarea deciziilor în consiliile locale și fără o angajare civică substanțială a întregii comunități”.

Liderul Organizației Județene a PNL Satu Mare își exprimă viziunea asupra dezvoltării orașului nostru printr-un comunicat de presă remis azi, 12 ianuarie, redacției noastre.
În continuare vă redăm comunicatul de presă semnat de co-președintele PNL Satu Mare, Adrian Cozma:

„Satu Mare merită să fie un oraş mare, puternic şi valoros. Dar la fel de important este să aibă o comunitate unită și prosperă. Anul acesta, fiecare sătmărean trebuie să pună o piatră la dezvoltarea orașului nostru. Mai mult ca oricând, acest oraș are nevoie de o schimbare radicală în modul de administrare, revenirea economică și socială nefiind posibilă fără o puternică implicare în luarea deciziilor în consiliile locale și fără o angajare civică substanțială a întregii comunități.

Suntem la începutul unui an decisiv. Alegerile pe care le vom face vor fi importante pentru mult timp de acum înainte. Am fost împreună martori neputincioși ai lipsei de viziune și de strategie a unor administrații neprofesioniste, majoritar captive intereselor personale sau de grup, care nu aveau nimic în comun cu binele comunității.

Inițiative administrative dezastruoase, insuficient documentate tehnic sau a căror unic scop era unul populist-electoral, au făcut ca viața cotidiană a sătmărenilor să se degradeze constant. Frumosul oraș el cu farmec provincial, cum i-l amintesc nostalgicii, a decăzut din toate punctele de vedere, plecându-i frunteaș, în fața „vecinilor”. Din păcate semnele dezvoltării rămân extrem de firave, iar câte o hală în construcție sau un investitor care rar alege Satu Mare, nu sunt decât o floare din primăvara pe care o tot așteptăm. În căutarea unui loc de muncă decent și a unui venit care să depășească minimul pe economie, tinerii sătmăreni migrează în străinătate sau în județele învecinate. Nu există un singur vinovat pentru situația în care este orașul. Suntem cu toții vinovați că am asistat impasibili la ceea ce se întâmpla, spunându-ne că „merge și așa”, suntem vinovați că nu am luat atitudine și că nu i-am sancționat prin toate mijloacele democratice legale și la îndemână pe cei responsabili de devalizarea banilor comunitatii. Categoric, sătmărenii merită un altfel de oraș. Un oraș modern cu centură ocolitoare și poduri suficiente, cu drumuri și trotuare bune, cu mall-uri și parcări dotate corespunzător, cu clădiri reabilitate și diguri amenajate, dar mai ales, trebuie să redevină o comunitate încrezătoare cu speranțe și planuri concrete de viitor.

Satu Mare are un potențial extrem de valoros în oameni, iar acesta n-a fost niciodată valorificat. Vedem în administrație, în politică, peste tot aceleași persoane, aceleași figuri care de la un mandate la altul nu fac decât să schimbe biroul sau palierul. Tinerii competenți sunt marginalizați în ciuda dorinței acestora de a se implica, iar accederea în funcții administrative pe criterii exclusiv de performanță este înlocuită în cele mai multe cazuri de clientelism politic sau nepotism.

În ciuda acestei situații dezarmante, eu cred cu tărie că orașul Satu Mare poate deveni un oraș viu, un oraș prosper în care tinerii să se întoarcă și să își facă un viitor. Cred că suntem capabili să facem din orașul nostru o așezare modernă, un loc plăcut în care să muncești și să trăiești, un oraș cu autorități locale responsabile, cu cetățeni activi si o comunitate de afaceri dinamică. Exploatarea tuturor oportunităților și gestionarea responsabilă a fondurilor publice ale comunității vor duce negreșit la o creșterea calității vieții sătmărenilor. Alegerea în funcții publice a persoanelor potrivite, fără probleme de integritate, buni profesioniști, dedicați comunității care le-a dat votul, va fi în anul 2016 pentru fiecare dintre noi, primul act de responsabilitate din noua etapă a renașterii orașului Satu Mare. Dumnezeu să te aibă în pază, Satu Mare!

Adrian Cozma,
Copreședinte PNL Satu Mare,
Consilier Județean”.

3 Comentarii la "Adrian Cozma: „Satu Mare merită să fie un oraş mare, puternic şi valoros”"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.