Satu Mare – surprins într-un mod spectaculos de obiectivul aparatului foto

palatul-administrativteatrul-de-nordcatedralaszentlelekcetate-ardudTurnul-Pompierilor
Pasionat de arta fotografică, sătmăreanul Papp Csaba a „forțat” frontierele artei sale și a realizat câteva instantanee care pur și simplu ne taie respirația. Fotografiile la care, potrivit spuselor sale a lucrat ore în șir înfruntând frigul nopților de decembrie, înfățișează clădiri emblematice din municipiul și județul Satu Mare în ipostaze unice, deschizându-ne perspectiva spre noi dimensiuni ale acestei arte.

Artistul sătmărean spune că astfel de instantanee pot fi realizate folosind două tehnici diferite, însă rezultatul de fiecare dată va fi unul extraordinar de frumos. „Se poate realiza în două feluri. Una dintre tehnici presupune un timp lung de expunere, iar cea de-a doua, pe care am folosit-o eu, se numește time stacking și constă în utilizarea mai multor fotografii suprapuse. Este o muncă extrem de migăloasă, ce presupune multă răbdare, precizie și stăpânirea la perfecție al acestei tehnici”, spune Papp Csaba.
Este de remarcat faptul că, în România s-au mai realizat fotografii prin tehnica time stacking, însă nu în orașe. De fapt, Papp Csaba este primul fotograf din țara noastră care a folosit time stacking-ul pentru a face fotografii în mediul urban.
Rezultatul este unul remarcabil, fotografiile reprezentând clădiri proiectate parcă pe cerul nopții, încoronat de o pleiadă de stele, surprinse în drumul lor etern în univers.
Pentru realizarea unei astfel de fotografii, artistul a făcut între 50 și 350 de instantanee, ceea ce înseamnă ore lungi de stat în frig și o răbdare greu de imaginat. „În prima seară am ieșit pe la ora 23.00 și am ajuns acasă dimineața la ora 06.00. M-am echipat cu aparatul de fotografiat, trepiedul și o doză însemnată de cafea. Astfel de fotografii nu se pot face fără trepied. Arta cere sacrificii”, spune zâmbind artistul fotograf.
Dacă credeți că statul în frig și așteptarea clipei potrivite pentru a imortaliza clădirile în diverse momente a fost partea cea mai grea, vă înșelați amarnic. Munca titanică a urmat abia după descărcarea pozelor și prelucrarea acestora pe calculator. Fiind realizate la distanță de aproximativ 30 de secunde, instantaneele au fost ulterior suprapuse dând impresia mișcării stelelor, și dacă vreți, a unei viziuni (filozofice) asupra „clipei eterne”, relevându-ne cât se poate de clar, că de fapt, totul se întâmplă aici și acum și că prezentul este alcătuit dintr-un lung șirag de clipe pe care le botezăm „trecut”, „prezent” și „viitor”.
„La o singură fotografie am lucrat aproximativ 4-5 ore, însă a meritat. În decurs de trei zile după ce le-am postat pe Facebook am adunat puțin peste 1.900 de like-uri și 75.000 de vizualizări, și asta numai în județ, ceea ce se poate numi deja semi viral. Voi continua și cu alte clădiri emblematice din oraș dar doresc să realizez și seria de zi cu aceleași clădiri, dar despre asta vom vorbi cu altă ocazie”, ne-a declarat Papp Csaba.
Artistul are însă și un vis pe care speră să-l vadă realizat. Este vorba despre o expoziție în care să-și prezinte lucrările, un eveniment care cu siguranță va fi unui inedit în viața culturală a Sătmarului.
Papp Csaba a simțit încă din copilărie o atracție pentru artă. „De mic am fost pasionat de artă. Am făcut șapte ani de pian, apoi am descoperit fotografia, adică mai întâi photoshop-ul. Atunci eram prin clasa a IX-a. De-a lungul anilor m-am perfecționat extrem de mult, astfel că în timpul studenției am avut fotografii publicate și într-o revistă din Viena. Am luat și câteva premii, unul dintre ele este cel de la concursul „A természet varázsát ontja bőven” din Cluj-Napoca, unde am luat premiul I. Tema concursului era poluarea mediului înconjurător ”, spune Papp Csaba.
Artistul nostru a absolvit Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Satu Mare după care s-a înscris la Politehnica din Timișoara, unde a terminat la profilul „Automatizări și calculatoare”. După absolvirea facultății și-a deschis o firmă de „Foto&Video”, în orașul de pe Bega, însă ulterior s-a axat doar pe fotografii.
„De când am descoperit fortografia, și asta s-a întâmplat prin 2006, și până în prezent, am investit în aparatură și tehnologie aproximativ 15.000 de euro” ne-a declarat Papp Csaba.
În prezent este fotograf de evenimente, însă arta este cea care îi îndrumă pașii în această meserie. „Mă axez foarte mult pe relațiile interumane. Înainte de eveniment, organizez trei, patru întâlniri cu clienții pentru a le explica elemente de bază în ceea ce privește poziția în care trebuie să stea în timpul realizării unei fotografii. După părerea mea este un preludiu extrem de important, ceea ce nu fac prea mulți fotografi. E o artă care îți aduce mari satisfacții dacă o faci cu multă dăruire”, spune Papp Csaba.
Pentru a-i ajuta și pe alții să deprindă măcar câteva elemente din domeniul fotografiei, Papp Csaba spune că are de gând ca pe viitor să organizeze work-shop-uri la care vor fi așteptați să participe cât mai multe persoane care simt o chemare pentru această nobilă artă.
Artistul fotograf Papp Csaba poate fi contactat pe pagina sa de Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.