
Rider-ul sătmărean Emanuel (Mani) Gyenes are al 15-lea timp la primul WP (punct de trecere) al probei speciale de astăzi, 7 ianuarie, traseu ce măsoară 327 de km. Startul s-a dat la aproximativ altitudinea de 4.000 de metri.
Proba specială de 327 km i-a dus pe concurenți la cea mai înaltă altitudine atinsă în istoria raliului, 4.600 de metri.
Marți, 6 ianuarie, în cadrul etapei a patra a raliului Dakar 2016, altitudinea medie a probei speciale a fost de 3.500 metri. Startul s-a dat la aproximativ 3.200 de metri, iar cel mai înalt punct, concurenții au ajuns la aproximativ 4.000 de metri.
Vineri, 8 ianuarie traseul de peste 700 de km în Munții Anzi, îi va ține pe concurenți pentru a treia zi consecutiv la altitudini foarte înalte, cuprinse între3.500 și 4.200 de metri.
Potrivit medicului sportiv Mihaela Beldie Dobranici „în aceste trei zile petrecute la altitudine înaltă și foarte înaltă putem vorbi de o adaptare a organismului, durata este prea scurtă pentru o aclimatizare. La aceste altitudini se modifică următorii factori: scade presiunea atmosferică, scade presiunea parțială a oxigenului, scade temperatura și umiditatea, radiația solară este crescută. Scăderea presiunii parțiale a oxigenului duce la o saturație mult mai mică a oxigenului în sângele arterial. Această saturație mică de oxigen are următoarele implicații: scade capacitatea de efort în anduranță, scade capacitatea funcțională a sistemului nervos central; creierul reacționează în mod sensibil la deficitul de O2 (hipoxie) – foarte ușor poate să apară lipotimia sau sincopa. Sportivul pierde lichide din cauza aerului mult prea uscat și rece”.
Sursa foto: www.redbull.com