Festivalul Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă la Negrești-Oaș. Floare Finta, cetățean de onoare (Foto)

Negresti1

Negresti2

Negresti3

Negresti4

Negresti5

Negresti6

Floare Finta a primit astăzi, 27 decembrie, titlul de cetățean de onoare al orașului Negrești-Oaș. Distincția a fost înmânată de către primarul capitalei Țării Oașului, Aurelia Fedorca, în cadrul manifestărilor dedicate celei de-a XVIII-a ediții a „Festivalului Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă”, organizate la Negrești-Oaș.

Peste 20 de grupuri și ansambluri folclorice au participat astăzi la „Festivalul Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă”, eveniment care în acest an a ajuns la a XVIII-a ediție. Deschiderea oficială a festivalului a avut loc la ora 12.30, la Muzeul în aer liber al Țării Oașului.

Dintre oficialități, la eveniment au participat prefectul Eugeniu Avram, președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, europarlamentarul Ioan Mircea Pașcu și primarul orașului gazdă, Aurelia Fedorca.

Deschiderea festivalului a fost precedată de parada colindătorilor care au pornit din fața Catedralei Ortodoxe și s-au îndreptat către Muzeul în aer liber al Țării Oașului, acolo unde în această după-amiază a avut loc și Festivalul concurs al Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă.

Un moment deosebit l-a constituit înmânarea titlului de cetățean de onoare Floarei Finta, declarată „Tezaur uman viu” de către Ministerul Culturii.

După acest moment, pe scenă au evoluat grupuri și ansambluri folclorice din trei țări. Astfel, pe lângă păstrătorii tradițiilor din județul nostru și din Maramureș, pe scenă au urcat și ansambluri din Ucraina și Republica Moldova.

Născută la data de 2 iulie 1933, Floare Finta a deprins, încă de tinereţe, practica vindecării cu plante, fiind recunoscută în zonă ca şi tămăduitoare. Pe lângă asta, s-a îndeletnicit cu confecţionarea de haine tradiţionale oşeneşti.

Floare Finta a păstrat în casa sa o încăpere mobilară şi amenajată în stil tradiţional în care a adunat bogăţiile lăzii de zestre, costume populare, oluri şi blide, ştergare, desagi. Pasionată fiind de tradiţiile şi obiceiurile Ţării Oaşului, a colaborat cu casa de cultură din localitate, participând la spectacole în ţară şi străinătate.

În semn de recunoaştere a activităţii sale, Floare Finta a primit, în 2012, titlul de „Luminător al satelor”, tot în acelaşi an i-a fost atribuit, din partea Ministerului Culturii, şi titlul de „Tezaur Uman Viu”. De asemenea, în cursul acestui an, a primit din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis, medalia „Meritul Cultural”, clasa a III-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.