Dacian Cioloș a prezentat concluziile reuniunii Consiliului European

Dacian Ciolos

Primul-ministru Dacian Cioloș a prezentat astăzi, 18 decembrie, după participarea la Consiliul European de la Bruxelles, principalele concluzii ale reuniunii și poziția exprimată de România pe temele majore aflate pe agenda discuțiilor: chestiunea migrației, lupta împotriva terorismului, consolidarea Uniunii Economice și Monetare, uniunea energetică, chestiuni de relații externe și referendumul pe care Marea Britanie îl pregătește.

Referitor la migrație, s-a discutat pe tema relocărilor și despre anumite măsuri care vizează, așa cum solicită și România, tratarea chestiunii migrației la sursă și identificarea unor soluții în această direcție, precum și despre propunerea pe care Comisia Europeană a avansat-o privind întărirea controlului la frontierele Uniunii Europene. În acest context, au fost și discuții pe tema punctelor de control și distribuție a migranților în Grecia și în Italia. Pentru România este important controlul fluxului migrator și pentru a ne asigura că Spațiul Schengen continuă să rămână o realitate, iar măsurile de control la frontierele Schengen să reprezinte o soluție temporară, a subliniat premierul Dacian Cioloș.

Pe de altă parte, România, ca țară care dorește să adere la Uniunea Economică Monetară, a insistat pe necesitatea transparenței deciziilor statelor din zona euro și că acestea nu trebuie să le afecteze pe cele din zona non-euro și nu trebuie să pună și bariere noi de acces la moneda unică.

În ceea ce privește referendumul din Marea Britanie, toate statele membre doresc rămânerea acestei țări în Uniunea Europeană, iar România a insistat pentru un compromis final care să nu conţină prevederi discriminatorii pe baza apartenenței la un stat membru sau altul, a subliniat premierul Dacian Cioloș.

Pe lângă discuțiile purtate în cadrul Consiliului European, primul-ministru Dacian Cioloș a avut, la Bruxelles, întrevederi cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, și cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Cu acest prilej, șeful executivului român a prezentat intenția României de a acorda un sprijin, inclusiv financiar, Republicii Moldova în măsura în care se va vedea cât mai curând la Chișinău un guvern care să se angajeze în reformele asumate prin Acordul de Parteneriat semnat cu Uniunea Europeană. Totodată, la întâlnirea cu Frans Timmermans, premierul Dacian Coloș a reiterat intenția sa de a face eforturi susținute pentru un rol cât mai activ al României în Uniunea Europeană.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.