Sătmăreanca Laura Porcza, desemnată cel mai bun student român din Marea Britanie

Laura Porcza

Laura

Sătmăreanca Laura Melinda Porcza, studentă în cadrul University of Portsmouth (Marea Britanie), a fost premiată la sfârșitul lunii noiembrie în cadrul celei de-a VIII-a ediții a Conferinței Studenților, Profesorilor și Cercetătorilor Români din Marea Britanie (CSPCR UK). Distincția i-a fost înmânată de ambasadorul României în Marea Britanie, Cosmin Onisii.

Sătmăreanca noastră s-a clasat pe locul I la categoria „Undergraduate”, iar premiul vine ca o recunoaștere a activității sale academice și a implicării în viața comunității românești din Marea Britanie.

Comunitatea academică românească din Marea Britanie s-a reunit la University of Oxford pentru al VIII-lea an consecutiv, în cadrul unei conferințe aând ca temă „Building our place in Europe – Young Romanians Making a Difference”. La eveniment au fost prezenți peste 200 de participanți și 13 speakeri.

Prezent la Conferința studenților, Profesorilor și Cercetătorilor Români din Marea Britanie, ambasadorul Cosmin Onisii a evidenţiat importanţa conferinţei, afirmând că „este extrem de important ca astfel de evenimente să continue şi să fie sprijinite atât de către instituţiile statului român cât şi de comunităţile româneşti din Diaspora”.
De asemenea, prof. Ainswoth a prezentat istoria, valorile şi tradiţiile St. Catherine’s College, apreciind totodată valorea studenţilor români din cadrul colegiului şi nu numai.

Cel de-al treilea speaker, prof. Maiden, un pasionat al culturii şi al limbii române, a evidenţiat importanţa cercetării în limba română, ce ar avea potenţialul de a oferi studenţilor, profesorilor şi cercetătorilor români din întreaga lume, dar mai ales din România, accesul la cele mai recente informaţii şi descoperiri din lumea academică. Această idee a fost dusă mai departe de către dr. Bjola ce a pus în discuţie oportunităţile post-absolvire pentru studenţii români din străinătate, printre care se numără şi o carieră academică.

În continuare, a avut loc decernarea Diplomei Ambasadorului, premiu ce recunoaşte activitatea academică şi impactul în comunitatea românească din Marea Britanie.
Anul acesta câştigătorii Diplomei Ambasadorului sunt:

1.Categoria „Undergraduate” – Laura Melinda Porcza (Uni. of Portsmouth)
2.Categoria „Postgraduate” – Alexandra Bulat (Uni. of Cambridge)
3.Categoria „Researchers” – Mariela Neagu (Uni. of Oxford) şi Ioan Poleniuc (Uni. of York)
4.Categoria „Romanian Student Society” – Cambridge Romanian Society
5.Categoria „Romanian Community” – Nicolae Daniel Popescu.

Laura Porcza a absolvit Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Satu Mare, iar după liceu a urmat cursurile Facultății de Științe Biomedicale din Anglia, pe care a terminat-o ca șef de promoție. În prezent, sătmăreanca noastră urmează masteratul în domeniul științelor biomedicale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.