Râul Someș ar putea fi transformat în rezervație naturală

dezbatere

Includerea râului Someș, a pășunilor de pe Măgura Batarciului, Câmpiei Nirului și a Văii Ierului în categoria ariilor protejate (situl „Natura 2000”), provoacă o serie de discuții între reprezentanții ONG-urilor de mediu și administrațiile locale din județ.

O întâlnire pe această temă a avut loc astăzi, 8 decembrie, în sala mică de ședințe a Palatului Administrativ, însă persoana responsabilă din cadrul Ministerului Mediului căreia cei prezenți au dorit să-i adreseze mai multe întrebări, nu a mai ajuns la Satu Mare.

Mai trebuie spus că despre includerea râului Someș în ariile protejate s-a aflat în urmă cu câteva zile, iar termenul pentru depunea unor întâmpinări expiră joi, 10 decembrie. Mai mult decât atât, nu se știe zona exactă care va fi inclusă în situl „Natura 2000”. Totodată, din documente reiese că din viitoarele arii protejate ar putea face parte și câteva sute de hectare de pădure de lângă Someș, care, spun susținătorii proiectului, ar putea constitui un habitat excelent pentru castori, vidre și alte animale.

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Satu Mare spune că din documente reiese că se cere includerea râului Someș în situl „Natura 2000” pentru a proteja peștii, vidrele și castorii care trăiesc în acele zone.

Prezent la ședința de astăzi, primarul comunei Dorolț, Mihai Găman, a cerut să i se explice de ce au fost incluse sute de hectare de pădure și motivul pentru care se dorește ca acestea să facă parte din ariile protejate.

La rândul său, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Satu Mare, Vasile Andrieș, spune că în acest caz trebuie cerută și părerea oficială a Apelor Române, deoarece pe Someș s-au făcut mai multe lucrări de regularizare a cursului de apă.

De fapt, în momentul în care țara noastră a aderat la Uniunea Europeană, s-a angajat să înființeze mai multe arii protejate „Natura 2000” pe un anumit procent al teritoriului, pentru protejarea unor specii de plante și animale. Având în vedere că în prezent suprafața de rezervații naturale nu corespunde cerințelor UE, aceste ariile trebuie extinse pentru a atinge aceste cerințe.

Problema cu aceste arii protejate este că pe acele suprafețe care fac parte din rezervațiile naturale nu se pot desfășura activități economice, agricole și zootehnice, ceea ce duce la o serir de discuții.

La sfârșitul întâlnirii, prefectul Eugeniu Avram a declarat că va trimite informări la ministerele care se ocupă de această problemă pentru a găsi o soluție care să mulțumească pe fiecare.

Un Comentariu la "Râul Someș ar putea fi transformat în rezervație naturală"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.