Bancnote de 10 lei false şi la Satu Mare. Vezi cum le recunoşti

banifalsi10-fata banifalsi10-spate

Poliţia a anunţat că în judeţele Satu Mare, Bihor, Cluj, Timiş, şi Sălaj, au fost depistate numeroase bancnote cu valoarea de 10 lei false. În cele mai multe cazuri, bancnotele false au fost folosite în pieţe şi în alte locuri, unde oamenii nu sunt suficient de atenţi la banii pe care- i primesc rest la cumpărături. Anchetatorii care se ocupă de acest caz au constatat că este vorba de o reţea foarte bine organizată, de un grup infracţional care deţine o aparatură specială, pentru că “niciodată nu s-a mai întâmplat să apară pe piaţă bancnote în lei contrafăcute atât de bine”.

Cum recunoşti o bancnotă de 10 lei falsă

Pentru a veni în sprijinul populaţiei, Poliţia a comunicat câteva deosebiri, care pot fi observate cu destulă uşurinţă, la prima vedere, precum şi unele metode de verificare. Astfel, cea mai simplă metodă pentru a verifica dacă o bancnotă de 10 lei e falsă sau nu este să încerci să răzuieşti culoarea de pe ea, cu o cheie sau cu o monedă. Dacă se răzuieşte, este unul dintre semnele clare ca bancnota este falsă. Pe de altă parte, bancnotele false sunt mai deschise la culoare şi, pe măsură ce sunt manevrate, crapă vopseaua de pe ele şi nu mai rămân la fel de netede precum cele autentice. Există o diferenţă mai greu sesizabilă şi la desenul din partea stângă- sus. Astfel, cifra 1 de la 10 de culoare galben este aproape ştearsă, comparativ cu 0. Nu în ultimul rând bancnotele false sunt mai scurte cu câţiva milimetri decât cele autentice.

Care sunt elementele de siguranţă ale unei bancnote de 10 lei

Conform BNR, există două emisiuni monetare ale bancnotei de 10 lei, una din 2005 și una din 2008.

Emisia din 2005 prezintă 10 elemente de siguranță din care 6 sunt vizibile în lumină.

  • filigranul (imaginea transparentă a portretului personalității și sigla BNR) de pe partea cu imaginea pictorului Nicolae Grigorescu.
  • elementul auriu supraimprimat (paleta de pictură care apare ca o pată gălbuie) din partea dreaptă a bancnotei, situată deasupra umărului personalității
  • firul de siguranță magnetic din mijlocul bancnotei (dunga de culoare gri).
  • în stânga bancnotei este fereastra transparentă sub forma unei palete pentru pictură, care conține o pensulă și valoarea nominală ambutisată (numărul 10).
  • e cealaltă parte a bancnotei de 10 lei, în dreapta sus, este un element de suprapunere față-verso (un pătrat cu chenar verde în care, dacă ținem în lumină, peste imaginea paletei de pictură sunt suprapuse cifrele 1 și 0).
  • banda iridescentă este al șaselea element de siguranță (bandă verticală de culoare transparent-aurie pe care este înscrisă valoarea nominală) situată pe verso bancnotei, în partea dreaptă.
  • În plus, emisia monetară din 2005 este imprimată în relief, se simte la atingerea literelor de pe bancnotă iar dacă aveți o luptă mai puteți vedea zona din dreapta bancnotei (cea cu o nuanță de albastru) că este imprimată cu caractere foarte mici, de sub 1 mm înălţime și care conțin textul “BNR” urmat de valoarea nominală (10).

Cea din 2008 are 9 elemente de siguranță din care tot 6 sunt vizibile în lumină.

  • filigran
  • elementul auriu supraimprimat
  • firul de siguranță
  • elementul de suprapunere față verso
  • banda iridescentă.
  • fereastra transparentă.
    Aceasta, însă, are imprimate o pensulă albă şi două pensule aurii. „Bancnota de 10 lei emisă în 2005 nu conţine cele două pensule”, este precizarea făcută pe site-ul BNR.

Un Comentariu la "Bancnote de 10 lei false şi la Satu Mare. Vezi cum le recunoşti"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.