Criterii stricte de selecție a viitorilor candidați ai PNL, la alegerile din 2016

PNL1

Adrian Cozma

Criteriile de integritate pentru cei care urmează să candideze din partea Partidului Național Liberal a fost tema conferinței de presă susținute astăzi, 7 decembrie, de către cei doi co-președinți ai PNL Satu Mare, Adrian Cozma, respectiv Romeo Nicoară și de deputatul Andreea Paul.

Printre criteriile de integritate trecute pe lista PNL se află: lustrația – să nu fi fost membru sau colaborator al fostei securități; traseismul – să nu fi schimbat apartenența politică, altfel decât prin fuziuni; nepotismul – să nu fii angajat în funcții, în cadrul instituțiilor publice pe care le-a condus sau le conduce, soțul/soția, rude de gradul I; contracte cu statul – să nu fie parte în afaceri și să nu aibă contracte cu instituția pentru care candidează sau în instituțiile din subordinea acesteia; fals în declarații – să nu aibă nereguli sau falsuri constatate prin decizii definitive; incompatibilitate și conflict de interese – să nu se afle sub efectul unei decizii definitive de incompatiblitate sau conflict de interese; atitudini discriminatorii – să nu fi avut declarații sau atitudini rasiste, șovine, xenofobe sau discriminatorii constatate prin hotărâri definitive; datorii la buget – să nu înregistreze datorii la bugetul local, mai vechi de un an, în calitate de persoană fizică; palgiatul – să nu fi dovedit prin hotărâri judecătorești definitive că a obținut diplome sau alte titluri prin plagiat și să nu aibă probleme penale.

În luarea de cuvânt, Adrian Cozma a subliniat faptul că nicio persoană care are una dintre aceste probleme nu se va regăsi printre candidații de la alegerile din 2016.
„Puteți observa că agenda Partidului Național Liberal coincide perfect cu agenda societății civile. Asta a vrut societatea civilă, un act normal, un act de normalitate, care trebuie să se întâmple, iar această curățenie a clasei politice, noi, Partidul Național Liberal, promitem că o vom face. În ceea ce privește politica la nivel local, eu vă promit, că la alegerile locale din 2016, nicio persoană care va avea una dintre aceste probleme nu va apărea pe nicio listă, începând de la vreo comună și terminând cu Consiliul Județean, primari, sau alte funcții importante. Vrem să creem o stare de normalitate”, a declarat Adrian Cozma.

Co-președintele PNL Satu Mare spune că formațiunea politică pe care o reprezintă și-a propus ca aceste criterii să fie efectiv ca o literă de lege pentru alegerile din 2016.
În altă ordine de idei, Adrian Cozma și-a manifestat dezacordul cu privire la închiderea parțială a circulației în Centrul Vechi, solicitându-i primarului Dorel Coica să revină asupra acestei decizii.

„Eu aș face un apel public către primarul orașului Satu Mare, domnul Coica Dorel, ca după câteva zile când va constata că acest demers de a închide jumate din sensul giratoriu din Satu Mare nu este benefic, să revină asupra acestei decizii. Astăzi am putut fi martori cum s-a creat o aglomerație infernală în jurul Casei de Modă, pe strada Horea, pe strada Mihai Viteazul, care din păcate, în preajma sărbătorilor se va intensifica și mai tare. Suntem pentru orice demers cultural prin care Satu Mare și sătmărenii au de câștigat, dar cred că acest lucru trebuia analizat mult mai bine și dacă se constată că nu a fost o măsură bună, eu cred că în câteva zile se poate reveni asupra acesteia. Noi îi solicităm de urgență să revină asupra acestei decizii în momentul în care va constata că nu este oportună închiderea sensului giratoriu”, a declarat Cozma.

În luarea de cuvânt, deputatul Andreea Paul a făcut un scurt bilanț al activității sale parlamentare, iar deputatul Romeo Nicoară s-a referit în câteva cuvinte la importanța criteriilor de integritate pentru eșichierul politic din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.