„Hackerul” spune că nu a spart nimic. Camerele poliției nu erau securizate

hacker

„Hacker-ul” despre care Poliția Locală din Satu Mare susține că ar fi spart codurile camerelor de supraveghere video a orașului este de fapt o persoană care pur și simplu a dat peste un site de unde pot fi accesate aceste dispozitive.

Mai mult decât atât, persoana în cauză a fost cel care a sesizat Poliția Locală, spunându-le oamenilor legii că un număr de 46 de camere amplasate pentru supravegherea orașului sunt lăsate la liber pe internet, și că oricine poate vizualiza aceste imagini, iar mai mult de jumătate dintre aceste dispositive pot fi manevrate. „Nu sunt hacker și nu am spart niciun cod. Asta pentru că acele camere nu erau protejate în niciun fel”, spune „hacker-ul”.

„Acolo sunt mii de camere din Statele Unite, Italia, România. Imaginile acestor camere erau publice și nu este vorba despre niciun cod de acces, așa că oricine putea să intre pe orice cameră și, mai mult, poziția acestora putea fi modificată chiar de pe telefon”, a declarat „hacker-ul” pentru Sătmăreanul.

„Hacker-ul” spune că în momentul în care le-a povestit oamenilor legii despre acest lucru, aceștia au rămas surprinși. Mai mult decât atât, polițiștii au început să-l acuze, spunându-i că intrând pe acel site a comis o infracțiune. „M-au întrebat dacă îmi dau seama că intrând pe acel site, am comis o infracțiune? Nu înțeleg despre ce infracțiune poate fi vorba din moment ce acele camere au fost lăsate la liber. Nu știu cum ajung acele imagini pe acel site, dar după părerea mea cei care au greșit sunt cei de la Poliția Locală. În orice caz, sistemul nu este protejat deloc”, spune „hacker-ul”.

Interlocutorul nostru susține că sistemul informatic de supraveghere video a municipiului Satu Mare nu este protejat în niciun fel, astfel că nu era nevoie de niciun hacker sau de o persoană cu ample cunoștințe informatice pentru a accesa acele imagini, deoarece nu trebuia spart niciun cod.

„Pe lângă faptul că oricine putea avea acces la aceste imagini, camerele puteau fi mișcate și oricine putea să le schimbe poziția în orice moment. Și eu am făcut-o, să văd reacția polițiștilor. Am modificat direcția unei camere aflată în zona Turnului Pompierilor și am poziționat-o pe un spațiu întunecos. Interesant este faptul că și a doua zi dimineața am găsit-o în aceeași poziție, fără ca cineva să observe ceva suspect”, spune tânărul.

Interesant este faptul că aceste camere puteau fi accesate de mai multă vreme, fără ca Poliția Locală să știe acest lucru. „Hacker-ul” spune că a trimis link-ul unui prieten de-al său care i-a spus că el poate accesa de mai multă vreme aceste imagini.

Tânărul ne-a povestit că polițiștii l-au luat la întrebări, interesându-se unde lucrează și dacă nu cumva își are locul de muncă la Primărie. „Asta m-a dus cu gândul la faptul că cineva din primărie, sau poate mai multe persoane de acolo, cunoșteau acest site. Nu mi se pare normal ca oricine să poată urmării aceste imagini. Asemenea lucruri pot fi folosite în tot felul de circumstanțe”, spune tânărul.

În cele din urmă, „hacker-ul” a fost invitat la Poliția Locală să le explice și lor cum de a reușit să acceseze acele imagini. „O să încerc să le explic că nu a trebuit să sparg niciun cod, totul era la liber. Nu am comis nicio infracțiune”, ne-a declarat tânărul.

2 Comentarii la "„Hackerul” spune că nu a spart nimic. Camerele poliției nu erau securizate"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.