Eugeniu Avram în vizită la Muzeul Comemorativ din Roșiori

SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

vizita2

În urma unei vizite de lucru, luni, 23 noiembrie, prefectul Eugeniu Avram a răspuns la o veche invitaţie a colonelului (r) Vasile Rus, de a vizita Muzeul Comemorativ din localitatea Roşiori, comuna Valea Vinului.

Din dorinţa de a păstra istoria vie, de-a lungul anilor colonelul (r) Vasile Rus a strâns în muzeul său opere literare, culturale, istorice, publicaţii mass-media, obiecte de o însemnătate deosebită.

Casa în care se află acest muzeu a fost sediul Comandamentului Militar Român al Şantierului de Fortificaţii în perioada 1939-1940. Militar de profesie, Vasile Rus i-a prezentat prefectului muzeul, explicându-i în parte înscrisurile şi obiectele colecţiei sale și totodată, a evocat momente semnificative din istoria armatei române.

Cu funcţii mari de răspundere, la nivelul centrului din Cluj, a coordonat garnizoanele ce-i aparţineau, făcând chiar şi educaţie cu soldaţii, despre care vorbeşte atât de frumos. De fapt, are un sentiment de adânc respect pentru soldatul român, pe care l-a cunoscut atât de bine, la pregătirea militară, la luptă, la forme de educaţie şi autocunoaştere.

De-a lungul vieţii pe lângă cariera militară, Vasile Rus s-a evidenţiat ca un adevărat patriot publicând mai multe volume în care vorbeşte cu mult drag de patria română. De altfel, Vasile Rus se consideră „cetăţeanul obişnuit, simplu şi modest al României”.

Prefectul Eugeniu Avram s-a arătat impresionat de munca depusă de-a lungul anilor de colonelul (r) Vasile Rus în a ridica acest muzeu, de colecţia sa deosebită, menţionând că acest locaţie reprezintă un punct marcant pe harta culturii şi istoriei judeţului nostru şi recomandă tututor sa viziteze acest muzeu original din Roşiori.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.