Percheziții la Satu Mare

perchezitii

Polițiștii din Mureș efectuează, în cursul acestei zile (azi, 19 noiembrie), 11 percheziții, pe raza a cinci județe, printre care și Satu Mare, la persoane bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani, în domeniul comerțului cu textile și combustibili.

39 de polițiști efectuează 11 percheziții, pe raza județelor Mureș, Sibiu, Bihor, Arad și Satu Mare, la patru societăți comerciale și la patru persoane bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani. Acțiunea se desfășoară în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigare a Criminalități Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2014-2015, doi cetăţeni de origine turcă au efectuat peste 40 de operaţiuni comerciale de import, cu autocamioane înmatriculate în Turcia, de la furnizorii din aceeaşi ţară.

Transportatorii, coordonaţi de persoanele bănuite, au utilizat două seturi de documente justificative, astfel încât în vama turcă au fost prezentate cantităţile reale, iar la intrarea în România, în vamă, pentru aceleaşi mărfuri, au fost prezentate documente justificative din care rezultau tranzacţionarea unor cantităţi mai mici decât cele efectiv transportate şi la preţuri diminuate, în scopul micşorării cuantumului taxelor vamale aferente acestor operaţiuni.

Procurorii susțin că bunurile au fost livrate în principal la un depozit din Târgu Mureş, iar ulterior ar fi fost distribuite la punctele de lucru ale societăţii din judeţele Sibiu, Bihor şi Satu Mare şi la clienţi din alte judeţe, o mare parte fiind livrate către parteneri din județul Arad.

De asemenea, mărfurile ar fi fost comercializate fără documente justificative şi către persoane fizice, de la depozitul situat în Târgu Mureş.

Anchetatorii susțin că o parte din sumele obţinute din aceste activităţi comerciale ilicite au fost utilizate pentru acordarea de împrumuturi către societatea pe care o administrează, în scopul achiziţionării unor imobile şi autoturisme de lux, în acest fel, sumele dobândite „la negru” fiind introduse în circuitul legal, precum şi pentru acordarea de împrumuturi cu dobândă.

Una din persoanele bănuite ar fi achiziţionat mai multe imobile, la o valoare declarată de 1.200.000 lei, preţul real de tranzacţionare fiind de 2.500.000 lei, diferenţa fiind plătită în numerar.

De asemenea, a reieșit că societatea administrată de una dintre persoanele bănuite, ar fi comercializat produse petroliere – motorină, fără evidenţierea în actele contabile a tuturor veniturilor realizate.

Prejudiciul urmează a fi stabilit după coroborarea tuturor datelor rezultate, respectiv după cuantificarea inventarelor.