Două cazuri de scarlatină confirmate la Școala „Grigore Moisil”

scarlatina

În urma analizelor medicale efectuate la elevii suspecți de scarlatină de la Școala „Grigore Moisil” din Satu Mare, medicii spun că diagnosticul se confirmă în două cazuri din nouă. Unul din cazuri a fost infirmat iar în celelalte șase situații, datele de laborator nu sunt suficiente ca să certifice diagnosticul de scarlatină.
Vă reamintim că în cursul zilei de 22 octombrie, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare a fost anunțată cu privire la existența unui caz suspect de scarlatină, internat pe Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Satu Mare.

Patru zile mai târziu, pe 26 octombrie, s-a semnalat apariția a două cazuri noi de suspiciune de scarlatină din cadrul aceleiași unități de învățământ, cazuri internate pe Secția de Boli Infecțioase a SJU Satu Mare. Pe parcurs au apărut și alte cazuri, însă în cele din urmă din totalul de nouă cazuri suspecte, scarlatina a fost diagnosticată la două persoane.

În cursul zilei de azi, 19 noiembrie, DSP Satu Mare ne-a remis un comunicat de presă în care este prezentată evoluția focarului de scarlatină de la Școala „Grigore Moisil” din Satu Mare:

„Din totalul de 9 cazuri suspecte de scarlatină și investigate clinic și prin analize de laborator am concluzionat următoarele: un caz infirmat (nu este scarlatină), două cazuri confirmate (scarlatină), șase cazuri probabile (nu sunt suficiente date de laborator sau semne de boală care să certifice diagnosticul de scarlatină, însă și la acestea s-au recomandat scheme de tratament complete).

Focarul de colectivitate scarlatină din unitatea școlară a beneficiat de suportul de investigații și recomandări al Direcției de Sănătate Publice în ceea ce privește investigația copiilor considerați contacți ai cazurilor de îmbolnăvire și de produse de dezinfecție necesare prelucrării sanitare a sălilor de clasă și spațiilor anexe.
De asemenea, prin cabinetul medical școlar și conducerea unității de învățământ s-au organizat în toate spațiile frecventate de cazurile de boală suspecte activități repetate de curățenie și dezinfecție cu produse achiziționate din fondurile proprii.

Închiderea focarului de scarlatină este dependentă însă și de:

1. Colaborarea nemijlocită a părinților care trebuie să se asigure că indicațiile de tratament ale medicilor de familie cu restricționarea prezentării la cursuri până la normalizarea stării de sănătate este respectată;

2. Colaborarea cadrelor didactice care, în relație cu recomandările medicului școlar, medicului de familie trebuie să refuze accesul copiilor suspectați de îmbolnăvire sau a celor cu simptome și semne de boală (febră, astenie, modificări la nivelul tegumentelor) în colectivitate la programul instructiv-educativ până la certificarea medicală a stării de sănătate a acestora”.

Scarlatina este o boală infecto-contagioasă acută specifică copilăriei, mai frecventă sub vârsta de 10 ani, determinată de variate tipuri de streptococi. Simptomele scarlatinei sunt: febra, starea generală modificată, angină și erupție eritematoasă (de culoare roșie), urmată de descuamare tegumentară.

În caz de scarlatină, internarea în spital este obligatorie. Internarea dureză 7 zile. Repausul la pat este indicat pentru primele 6-7 zile de boală.

Izolarea, repausul la pat și controlul medical se vor prelungi încă 2-3 săptămâni în convalescență, pentru a preveni și depista eventualele complicații cauzate de toxinele streptococului.

Tratamentul scarlatinei constă în administrarea de penicilină intramuscular, din 6 în 6 ore, timp de 6 zile, iar în ziua a a 7-a se administrează prima doză de Moldamin. După externare, se continuă cu câte o doză de Moldamin, la interval de 7 zile, trei săptămâni la rând.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.