Ucenicia la locul de muncă

ucenicia

Ucenicia la locul de muncă se adresează persoanelor cu vârsta de peste 16 ani care din voință proprie, încheie un contract de ucenicie cu un angajator, în scopul obținerii unei calificari.

Contractul de ucenicie este un contract individual de muncă de tip particular, încheiat pe durată determinată, în temeiul căruia o persoană fizică, denumită ucenic, se obligă să se pregătească profesional și să muncească pentru și sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator care îi asigură plata salariului în toate condițiile necesare formării profesionale.

Durata contractului de ucenicie se stabilește în funcție de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul fără a putea fi mai mică de:

-12 luni pentru dobândirea competențelor corespunzatoare unei calificări de nivel 1;

-24 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2;

-36 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea compețentelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3.

Salariul de bază lunar, stabilit prin contractul de ucenicie, este cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe țară în vigoare.

Angajatorul care încheie un contract de ucenicie, pe perioada derulării acestuia, poate solicita și beneficiază, la cerere, de 60% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

Agenții economici care doresc să încheie contracte de ucenicie, se pot adresa Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Satu Mare, cu sediul pe strada Ion Ghica, nr.36, telefon 0261/770237.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.