Școala Ardeleană, expresie a iluminismului românesc

Gheorghe Sincai

Biblioteca Județeană Satu Mare, în colaborare cu Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „George Emil Palade”, organizează luni, 16 noiembrie, cu începere de la ora 12.00, la Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr”, manifestarea cu tema „Școala Ardeleană, expresie a iluminismului românesc”.

Evenimentul se desfășoară în suita acțiunilor dedicate „Anului Internațional al Luminii”, cu participarea elevilor de la instituția de învățământ menționată, îndrumați de prof. de istorie Ioan Iovan și prof. consilier Adriana Marchiș.

Bibliotecarii din cadrul Sălii de lectură „Gheorghe Bulgăr”, Mircea Pîrlea și Daniel Iojiban, vor face referiri în prezentările lor la conceptul de iluminism ca și curent filosofic, istoric și literar, pe plan european, dar și la Școala Ardeleană ca o mișcare națională românească.

Elevii vor creiona figurile marilor corifei ai Școlii Ardelene, prezentând viața și opera lor.

„Samuil Micu, Gheorghe Șincai, Petru Maior, Ion Budai Deleanu și toți ceilalți ardeleni luminați ai „Epocii luminilor” n-au profesat știința pentru știință, lingvistica pentru lingvistică, istoria pentru istorie și nici chiar teologia pentru teologie. Ei și-au subsumat toate preocupările, toate eforturile, toate ambițiile cauzei propășirii națiunii române. Implicit, ei au adaptat principiile veacului prealuminat imperativelor luptei naționale, acelor principii care le validau teoretic acțiunea practică”, a declarat Mircea Pîrlea, inițiatorul evenimentului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.