Acad. dr. Virgil Enătescu, la pragul celor 75 de ani

Virgil EWnatescu

Enatescu

Felician Pop

Enatescu1

Cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani, acad. dr. Virgil Enătescu a fost sărbătorit astăzi, 11 noiembrie, în cadrul unui eveniment organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, cu sprijinul Consiliului Județean și a Muzeului Județean Satu Mare.

La eveniment au participat prieteni și cunoștințe ai lui Virgil Enătescu, dar și soția și fiica acestuia.

Despre activitatea medicală, științifică și nu în ultimul rând cea literară al acestuia au vorbit directorul Muzeului Județean, Felician Pop, dar și profesorul Claudiu Porumbăcean.

Personalitate marcantă a județului nostru, și nu numai, acad. dr. Virgil Enătescu a contribuit la dezvoltarea științifică unanim apreciată, cărțile, studiile domniei sale, bazate pe observații științifice pertinente, au dus la o clarificare a unor concepte privind metodele de diagnosticare și analiză psihiatrică, toate puse în slujba ideii de tratare corectă și eficientă a pacienților.

Acad. dr. Virgil Enătescu s-a născut pe data de 11 noiembrie 1940 la Braşov. Liceul la terminat în 1957 la Liceul „Emanoil Gojdu” din Oradea după care s-a înscris la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca pe care a absolvit-o în 1964. Virgil Enătescu este doctor în ştiinţe medicale şi antropologie culturală. Primul doctorat, cel în ştiinţe medicale îl susţine în 1977 la Institutul de Medicină şi Farmacie Timişoara iar al doilea doctorat (cel în antropologie culturală) la Academia Română. Este posesorul a opt brevete de invenţie şi două certificate de inovator. De-a lungul carierei sale a efectuat cercetări în domenii precum: psihiatrie, cibernetică, informatică, inteligenţa artificială, ştiinţe cognitive, antropologie, psihoterapie, etc. A participat la peste 140 de conferinţe ştiinţifice internaţionale.

De asemenea, este autorul mai multor lucrări ştiinţifice dar şi în domeniul literaturii. Este membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, dar şi în numeroase asociaţii şi societăţi ştiinţifice de pe toate meridianele lumii, iar ca o recunoaştere a contribuţiei sale la dezvoltarea ştiinţei, americanii l-au inclus în rândul celor 500 de genii ale contemporaneităţii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.