Toxiinfecția alimentară de la Școala „Constantin Brâncoveanu”, în atenția avocatului poporului

toxiinfectie

Avocatul poporului solicită verificarea firmelor care furnizează mâncare unităților școlare cu program de after school din județul Satu Mare. Măsura vine după ce în data de 17 septembrie, 11 elevi de la Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” din Satu Mare au ajuns la urgențe cu semnele evidente ale unei toxiinfecții alimentare.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Avocatul poporului, Matei Vîrtosu „Avocatul Poporului a emis o recomandare către inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare și către Directorul Direcției de Sănătate Publică Satu Mare, după o anchetă declanșată în urma unui incident, petrecut în 17 septembrie 2015, în care 11 copii de la Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” din Satu Mare, aflați în programul after school, au ajuns la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, după ce au consumat mâncare de la o firmă de catering din oraș”.

De asemenea, inspectorului școlar general al IȘJ Satu Mare i s-a recomandat luarea tuturor măsurilor necesare pentru: verificarea instituțiilor de învățământ care desfășoară program after school, pentru a constata dacă s-au respectat procedurile legale pentru implementarea acestui program și luarea măsurilor ce se impun pentru unitățile școlare care desfășoară programul after school însă nu îndeplinesc condițiile cerute de lege pentru această activitate.

Directorului DSP Satu Mare i s-a recomandat luarea tuturor măsurilor necesare pentru: verificarea tuturor societăților comerciale care furnizează mâncare pentru unitățile școlare care organizează program after school și luarea măsurilor care se impun pentru ca aceștia să își desfășoare activitatea în condițiile igienico sanitare impuse de reglementările în vigoare.

Totodată, Avocatul Poporului a solicitat celor două autorități publice să informeze instituția asupra măsurilor întreprinse.

În cazul Școlii „Constantin Brâncoveanu” mâncarea a fost livrată de Restaurantul „Green House”. Firma a fost amendată cu 10.000 de lei.

În urma acestui incident, directorul unității de învățământ, Anca Seucea a fost demisă, însă ulterior aceasta a fost reinstalată în funcție. Potrivit inspectorului general al IȘJ Satu Mare, Călin Durla „după o lună, în urma solicitărilor noastre și a verificărilor mai amănunțite, nicio altă persoană nu și-a asumat răspunderea, dânsa a spus da, acceptă să pună în ordine lucrurile și, cu avizul consiliului de administrație de specialitate al IȘJ, a fost prelungită detașarea în funcție a doamnei pe perioada anului școlar”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.