Negreșteanca Floare Finta va fi decorată de președintele României

Floare Finta

Luni, 9 noiembrie, mătușa Floare Finta, Tezaurul uman viu al Țării Oașului, este invitată la Palatul Cotroceni, alături de alte personalități care dețin acest titlu, pentru a participa la o ceremonie în cadrul căreia va fi decorată de către președintele Klaus Iohannis cu medalia „Meritul Cultural” clasa I.

De asemenea, Floare Finta va participa și la „Gala tezaurelor umane vii” organizată de Ministerul Culturii și Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, precedată de o expoziție meșteșugărească cu obiecte realizate de tezaurele umane vii ale României. Ea va fi însoțită la București de dr. Natalia Lazăr, care, în calitate de specialist, i-a întocmit „mătușii Floare” dosarul de candidatură, considerând-o o persoană reprezentativă pentru comunitatea din Țara Oașului, subliniind contribuția substanțială adusă la păstrarea și reafirmarea identității culturale patrimoniale imateriale.

Propunerea specialistului a fost susținută și de primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, care a recomandat-o pe mătușa Floare în vederea obținerii titlului „Tezaur uman viu”.

Programul „Tezaure umane vii”, care-i vizează pe păstrătorii și transmițătorii culturii tradiționale, reprezintă una dintre inițiativele UNESCO privind salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Scopul principal al programului este acela de a încuraja statele membre să adopte măsuri prin care păstrătorii și transmițătorii elementelor de patrimoniu cultural imaterial să beneficieze de recunoașterea și de vizibilitatea adecvată în rândul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg.

Titlul „Tezaur uman viu”, care se acordă de Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, este viager, personal și netransmisibil. Floare Finta a obținut acest onorant titlu în anul 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.