Sătmăreanul Petru Kuki, în elita scrimei mondiale

Petru Kuki

Șase foști mari campioni ai scrimei mondiale, printre care și sătmăreanul Petru Kuki (Foto: domnul din stânga) au primit zilele trecute distincțiile care atestă apartanența la „Hall of Fame-ul” Federației Internaționale de Scrimă. Anunțul a fost făcut public, în cursul zilei de miercuri, 4 noiembrie, pe site-ul Federației Române de Scrimă.

Pe data de 22 noiembrie 2013, Federația Internațională de Scrimă a sărbătorit împlinirea unui secol de existență. Cu această ocazie, în cadrul Congresului de la Paris, acest for a decis să includă în „Hall of Fame”, și șase foști mari campioni ai scrimei din România, printre care și sătmăreanul Petru Kuki. Alături de Kuki, pe lista Federației Internaționale de Scrimă se află și: Ana Pascu, Reka Szabo,Laura Badea, Ioan Pop și Mihai Covaliu.

La sfârșitul săptămânii trecute, cei șase foști mari campioni ai scrimeri românești au primit distincțiile care atestă apartenența la „Hall of Fame-ul” Federației Internaționale de Scrimă.

Marele floretist, Petru Kuki s-a născut în Satu Mare, la 22 februarie 1955. Acesta a câștigat primul titlu naţional la vârsta de 9 ani. În 1974 a participat la Campionatul Mondial de tineret, la Istambul, unde a câștigat medalia de aur, performanţă repetată şi în 1975, în Mexic. În același an, Kuki a plecat la Bucureşti, iar din 1979 a făcut parte din clubul CS Steaua. În perioada 1979-1984 a obţinut de şase ori consecutiv titlul de campion naţional la seniori. În anul 1981, a devenit vice-campion mondial la Clermont-Ferrand (Franţa) şi medaliat cu bronz la Europene, în Italia.

Totodată, Petru Kuki a participat şi la Jocurile Olimpice de la Montreal (1976 – locul 9), Moscova (1980 – locul 6) şi Los Angeles (1984 – locul 10). S-a retras din activitate în 1984 şi a devenit antrenor la CS Steaua, iar apoi a fost promovat ca tehnician la lotul naţional de floretă masculin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.