Halloween sătmărean – Fantoma turcului decapitat și alte personaje de groază

Halloween

Sâmbătă 31 octombrie, de la ora 19.00 pe strada Cuza Vodă, Cenaclul „Alfazet” organizează un „Halloween sătmărean”, unde vă veți putea întâlni cu fantoma turcului decapitat și alte personaje de groază.

În 1660, Cetatea Sătmarului este atacată de către turci și tătari. Douăzeci de mii de ostași au împresurat cetatea și au tras cu tunurile în zidurile acestea dar nu au putut să o cucerească.

A curs mult sânge sub zidurile cetății dar uriașa oaste otomană s-a dovedit a fi neputincioasă în fața vitejiei cavalerilor din cetatea Sătmarului.

Povestea spune că în timpul incursiunilor, mulți ostași turci au fost luați în robie, iar unii din acestea au fost decapitați în piața publică a cetății. Despre asediul cetății Sătmar a scris în cartea sa celebrul scriitor, istoric și geograf turc, Evlia Celebi.

Sâmbătă seara, membrii cenaclului vor prezenta povestea unui tânăr prizonier turc care a cerut îndurare din partea neînduplecatului călău dar acesta și-a făcut datoria, iar capul tânărului turc a fost desprins de trup.

Locuitorii de pe strada Cuza Vodă și chiar unii trecători sunt gata să jure că au văzut fantoma unui războinic fără cap, care bântuie sub coloanele lăcașurilor părăsite.

Se spune că un om, mai ales dacă este tânăr, se desparte foarte greu de viață, iar spiritul său rătăcește în nopțile cu lună plină, prin locurile unde și-a găsit sfârșitul.

Noaptea de Halloween, cea a tuturor Sfinților, poate că este si momentul în care chiar spiritul păgân al tânărului turc rătăcește deznădăjduit pe vechile străzi ale Sătmarului, în căutarea libertății și a unei speranțe, pe veci pierdute.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.