Transportul alternativ, în atenția Prefecturii Satu Mare

SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

La inițiativa Instituției Prefectului, în parteneriat cu Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Satu Mare a avut loc azi, 28 octombrie, un work-shop cu tema „Transportul Intermodal – Perspective și oportunități în județul Satu Mare”. Transportul intermodal presupune o facilitate de interconectare a cel puțin două tipuri de transport din cele existente (rutier, feroviar, aerian și naval).

Având în vedere că transportul, logistica și infrastructura în general sunt elementele cheie ale dezvoltării economice, prefectul județului, dr. Eugeniu Avram dorește dezvoltarea unei infrastructuri de acest gen în județul nostru cu atât mai mult cu cât Strategia Europa 2020 stabilește ca principiu obligatoriu o dezvoltare inovativă, inteligentă dar în același timp eficientă și cât mai prietenoasă cu mediul.

Starea actuală a infrastructurii, costurile de acces la infrastructura de cale ferată comparativ cu cea rutieră avantajează net transportul rutier, care din păcate contribuie cel mai mult la poluarea atmosferei, cu efecte negative pentru toți.

La workshop au participat reprezentanți ai autorităților guvernamentale și locale, ai principalilor transportatori pe cale ferată, ai administratorilor infrastructurii de cale ferată, ai unor companii de transport rutier și nu în ultimul rând, potențialii beneficiari – mediul de afaceri sătmărean, companii din județ și organizații economice.

După o analiză a stării actuale – în județ există facilități intermodale dar nefolosite sau folosite la capacități infime datorită stării de degradare. Deoarece există un interes major din partea mediului de afaceri și a administrației precum și oportunități de finanțare din fonduri europene în noul exercițiu financiar 2014-2020, prefectul județului a propus organizarea unui grup de lucru care să întocmească un studiu privind oportunitatea și fezabilitatea unui proiect de implementare a transportului intermodal în județul Satu Mare, din care să facă parte reprezentanți ai tuturor organizațiilor prezente la întâlnire, urmând ca rezultatele să fie transmise Ministerului Transporturilor în vederea integrării acestora în Strategia de Transport Intermodal în România 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.