Elevi suspecți de scarlatină la Școala „Grigore Moisil” din Satu Mare

scarlatina

Trei elevi de la Școala „Grigore Moisil” din Satu Mare (unul este elev în clasa pregătitoare, al doilea în clasa I, iar al treilea în clasa a III-a) sunt internați în spital, fiind suspecți de scarlatină. Primul caz a fost semnalat în data de 22 octombrie, iar celelalte două cazuri, în cursul zilei de luni, 26 octombrie.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) a prelevat probe care sunt analizate în laborator. Totodată, DSP a dispus și luarea unor măsuri de dezinfecție.

În cursul zilei de 22 octombrie, DSP Satu Mare a fost anunțată cu privire la existența unui caz suspect de scarlatină, internat pe Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Satu Mare.

Directorul Școlii „Grigore Moisil”, prof. Claudiu Mondici, a confirmat existența celor trei cazuri suspecte de scarlatină. „Cei de la DSP au fost vineri și au prelevat exudat faringian de la copiii din clasa elevului bolnav. Tot vineri am făcut și dezinfecția indicată de reprezentanții DSP. Alte două cazuri au fost semnalate în cursul zilei de luni. Nu au mai fost semnalate și alte cazuri. Așteptăm rezultatele analizelor de laborator”, ne-a declarat Mondici.
Vineri, 23 octombrie, reprezentanții DSP s-au deplasat la școală unde au efectuat ancheta epidemiologică, s-au recoltat 28 de probe de exudat faringian copiilor contacți ai cazului suspect de îmbolnăvire, s-au distribuit substanțe pentru dezinfecția sălilor de clasă și grupurilor sanitare. De asemenea, reprezentanții cabinetului medical școlar au efectuat triajul epidemiologic cu verificarea stării de sănătate a tuturor elevilor.

În cursul zilei de luni, 26 octombrie, s-a semnalat apariția a două cazuri noi de suspiciune de scarlatină din cadrul aceleiași unități de învățământ, cazuri intemate pe Secția de Boli Infecțioase a SJU Satu Mare.
Ancheta epidemiologică este încă în desfășurare. Cazurile sunt monitorizate în continuare, medicii așteptând rezultatele analizelor de laborator.

Scarlatina este o boală infecto-contagioasă acută specifică copilăriei, mai frecventă sub vârsta de 10 ani, determinată de variate tipuri de streptococi. Simptomele scarlatinei sunt: febra, starea generală modificată, angină și erupție eritematoasă (de culoare roșie), urmată de descuamare tegumentară.

În caz de scarlatină, internarea în spital este obligatorie. Internarea dureză 7 zile. Repausul la pat este indicat pentru primele 6-7 zile de boală.

Izolarea, repausul la pat și controlul medical se vor prelungi încă 2-3 săptămâni în convalescență, pentru a preveni și depista eventualele complicații cauzate de toxinele streptococului.

Tratamentul scarlatinei constă în administrare de penicilină intramuscular, din 6 în 6 ore, timp de 6 zile, iar în ziua a a 7-a se administrează prima doză de Moldamin. După externare, se continuă cu câte o doză de Moldamin, la interval de 7 zile, trei săptămâni la rând.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.