Coșurile de fum construite necorespunzător, pot duce la tragedii

cos

În aria de activitate a E.ON, în primele zece luni ale acestui an s-au înregistrat 16 cazuri de intoxicaţii cu monoxid de carbon. În judeţul Satu Mare s-a înregistrat o intoxicaţie cu monoxid de carbon, incident soldat cu două victime.

În urma acestor evenimente cauzate, în principal, de coşuri înfundate sau construite necorespunzător sau de folosirea aragazului ca sursă de încălzire, au fost afectate 39 de persoane, din care 5 şi-au pierdut viaţa. În judeţul Satu Mare s-a înregistrat o intoxicaţie cu monoxid de carbon, incident soldat cu două victime.

În primele zece luni ale acestui an E.ON Distribuţie România a înregistrat o creştere semnificativă a incidenţei cazurilor de intoxicaţii cu monoxid de carbon, comparativ cu perioada similară a anului trecut, când s-au produs nouă evenimente soldate cu 19 persoane afectate, din care trei au decedat.

Astfel, la început de sezon rece, coşurile de fum, hornurile şi ţevile de evacuare trebuie verificate pentru a ne asigura că ventilaţia este corespunzătoare. Curăţarea coşurilor de fum de cel puţin două ori pe an, una obligatoriu în sezonul rece, exclusiv prin intermediul firmelor sau persoanelor autorizate, este o recomandare de care fiecare consumator de gaze naturale ar trebui să ţină seama fiindcă în acest fel se pot preveni intoxicaţiile cu monoxid de carbon. Nu în ultimul rând, aparatele neautomatizate care funcţionează cu flacără deschisă trebuie supravegheate permanent, fiind interzisă utilizarea lor ca surse de încălzire.

Potrivit datelor IGSU, la nivel naţional, numărul incendiilor la locuinţe înregistrate în intervalul 1 octombrie 2012-30 iunie 2015, a ajuns la 16.275, iar numărul victimelor (adulţi şi copii) a fost de 1.329. Coşurile de fum defecte sau amplasate necorespunzător faţă de elementele combustibile au provocat 34% din totalul incendiilor la locuinţe, în perioada menţionată.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.