Satu Mare în TOP-ul județelor cu cele mai multe produse tradiționale atestate

boace

Județul Satu Mare se află în „TOP 5” în ceea ce privește numărul produselor tradiționale atestate. Ministerul Agriculturii a atestat până în prezent 480 de produse tradiționale, dintre care 26 se află în județul Satu Mare, clasându-ne astfel pe locul cinci în TOP-ul județelor, la această categorie.

Potrivit Ministerului Agriculturii, județele Brașov și Maramureș ocupă primele poziții în acest clasament cu 143, respectiv 56 de produse. Cu 26 de produse tradiționale atestate oficial, județul Satu Mare ocupă locul 5. De asemenea, 15 județe din România nu au nici un produs tradițional atestat.

Cele mai multe produse tradiționale atestate sunt cele din: carne (195), produsele din lapte (120), pâine, produse de panificație și patiserie (71), legume/fructe (43), pește (18), băuturi (30), alte produse (3).

Potrivit condițiilor din noua legislație, produsul tradițional trebuie în primul rând să fie fabricat pe teritoriul României, nu trebuie să fie obținut în mod industrial, nu trebuie să conțină aditivi alimentari, iar procesul tehnologic și modul de procesare al produselor trebuie să aibă o caracteristică tradițională, cu o rețetă transmisă din generații.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.