În zilele de 16 și 17 octombrie a avut loc la Bobald (lângă Carei), Gala Cenaclului „Alfazet”, manifestare realizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, sub egida Consiliului Județean Satu Mare, care i-a reunit pe membrii cenaclului cu același nume.
Alături de ei s-au aflat și membrii Cenaclului Scriitorilor Sătmăreni, Loredana Știrbu, Robert Laszlo, George Terziu, Teodor Curpaș, Felician Pop și Francisc Edmund Balogh.
În cadrul acestei gale, fiecare membru al cenaclului a avut posibilitatea să se prezinte și să susțină un scurt program artistic definitoriu pentru personalitatea sa.
Evoluția tinerilor artiști a fost excepțională, iar „seniorii” au avut suficiente motive să se bucure că, cel puțin la Satu Mare, viitorul cultural este pe mâini bune.
Chiar dacă la început au fost stabilite doar câteva premii pentru cei mai buni, juriul a considerat că absolut toți cenacliștii merită să fie premiați pentru prestația lor surprinzătoare.
În cadrul simpozioanelor care au marcat cele două zile ale galei s-a dezbătut condiția tânărului artist într-o lume a provocărilor pragmatice, probleme legate de etica actului cultural, raportul autor – cititor, artist – spectator, metode nonconformiste de exploatare a limbajului, barierele comunicaționale care blochează interacțiunea directă, rolul empatiei și al naturaleței în construirea unui discurs public.
În cadrul discuțiilor, tinerii au avansat mai multe propuneri pertinente vizând diversificarea ofertei artistice pentru cei tineri, organizarea unor manifestări de conștientizare identitară, organizarea de acțiuni caritabile și a unor excursii cu tematică istorico – culturală, în județul nostru.
Despre toate acestea au vorbit și invitații de la Cenaclul Scriitorilor Sătmăreni care au purtat un incitant dialog cu artiștii tineri, presărat adesea, cu muzică de foarte bună calitate, susținută de George Negrea, Raluca Dumitru, Radu Sabou, Timea Miclăuș, Cristina Constantin și Vlad Monea.
Loredana Știrbu, președinta cenaclului seniorilor, a subliniat faptul că acest cenaclu al tinerilor este o uriașă șansă de afirmare pentru orice artist valoros care bate la porțile afirmării, o adevărată rampă de lansare, iar Teodor Curpaș a evocat anii în care, la rândul lui, a fost mentorul cenaclului „Poteci”, în urmă cu 45 de ani și rolul pe care acesta l-a avut în formarea unor scriitori sătmăreni, astăzi nume importante ale literaturii române contemporane.
Directorul Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop, a vorbit despre trecutul așezării de la Bobald, care a fost locuită încă în urmă cu mii de ani, până înspre zilele noastre, subliniind ideea că omenirea, în dinamica sa evolutivă, a căutat în permanență să dezvolte o legătură hieratică directă cu spiritele care pulsau și pe atunci în oameni, fapte și lucruri.
Membri Cenaclului „Alfazet” sunt elevi la: Colegiul Național „Doamna Stanca”, C.N. „Mihai Eminescu”, C.N. „Ioan Slavici”, Liceul de Arte „Aurel Popp”, Colegiul Economic „Gheorghe Dragoș”, Liceul Particular „Unirea”, Grupul Școlar „Unio – Traian Vuia”, Liceul Particular „Gheorghe Pop de Băsești” și Liceul Teroretic Carei.
Lista laureaților Galei „Alfazet – 2015” sunt: Raluca Dumitru, Constantin Cristina, Corina Caterenciuc, Florin Lăcătuș, Mateș Ștefania, Monea Vlad, Păcurar Ionela, Timea Miclăuș, Bogdan Roștaș, Deac Bogdan, Ionuț Pop, Radu Sabou, Szabo Andrei, Bogdan Șter, Alexandru Vaștag, Ciprian Varga, Gabriel Moiș, Adrian Danciu.